Zaměstnávání invalidů by mohlo být lepší díky změně textu posudků

Zaměstnávání invalidních důchodců by se mohlo usnadnit a zlepšit. V posudcích už by totiž neměli mít poznámku, že nejsou kvůli svým zdravotním omezením vůbec schopni pracovat. Objeví se v nich jen vyčíslení poklesu pracovních schopností. Díky změně by měla být odbourána psychologická hranice, která působí tak, že příjemci invalidních důchodů se bojí přijímat jakoukoliv práci a úřady práce k nim přistupují tak, že tito lidé vlastně pracovat. Česká správa sociálního zabezpečení ve svém počítačovém systému výrok „nemůže pracovat ani za mimořádných podmínek“ už zablokovala, posudkoví lékaři tak v rozhodnutích uvedou jen míru poklesu pracovních schopností bez komentáře.

V Česku se vyplácejí tři druhy invalidních důchodů. Invaliditu prvního stupně má člověk, jehož pracovní schopnosti klesly o 35 až 49 procent. Druhý stupeň odpovídá poklesu schopností o polovinu až 69 procent, třetí pak více než 70 procentům. Na konci prvního pololetí invalidní důchod prvního stupně mělo 161.030 osob, v průměru pobírali 5.979,- korun měsíčně. Celkem 67.745 mělo penzi druhého stupně, a to průměrně 6.767,- korun. Invalidních důchodců třetího stupně bylo 195.206, v průměru dostávali 10.434,- korun.

Úřad práce evidoval na konci prvního pololetí 58.600 zdravotně postižených uchazečů o místo. Práci si hledalo přes 34.400 invalidů prvního stupně a 17.200 druhého stupně. Pracovat chtěly i více než tři stovky lidí s penzí třetího stupně. Dalších 1450 uchazečů mělo podle statistiky starší typy invalidních důchodů a 5200 pak zdravotní znevýhodnění.

Podíl uchazečů se zdravotním postižením meziročně stoupl, místo 11 procent tvoří 13 procent nezaměstnaných. Podle analýzy pracovních inzerátů jednoho z inzertních serverů nejvíc míst nabízejí lidem se zdravotním postižením bezpečnostní agentury, hledají hlídače. Následují místa prodejce a obchodního zástupce. Zájemci nejvíc stojí o práci v administrativě. Každý druhý postižený, který se snaží najít místo, by rád pracoval na zkrácený úvazek. Lidé s handicapem často přijmou i pozici pod svou kvalifikací, jen aby mohli pracovat.

Michal Šimůnek

Označeno v Sociální otázky