Ředitel Janských Lázní vydržel jen pět měsíců

Pět měsíců. Tak dlouho vydržel v čele Státních léčebných lázní Janské Lázně ředitel Jiří Rampouch. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) ho začátkem týdne náhle a bez udání důvodu odvolal. Stejným způsobem skončil také předchozí šéf podniku Rudolf Bubla. Nového ředitele určí výběrové řízení, Jiří Rampouch se chce opět přihlásit.

„Ministr zdravotnictví chce mít v čele Janských Lázní ředitele se silným mandátem. Na pozici bude vypsáno nové výběrové řízení,“ uvedla na dotazy MF DNES bez bližších podrobností mluvčí rezortu Štěpánka Čechová. Podobně jako u Rudolfa Bubly úřad o odvolání neinformoval. Jako první na Rampouchův konec upozornil server Seznam.

Rampouch nastoupil po vyhraném výběrovém řízení na začátku dubna. Předtím od roku 2014 působil ve vrcholných manažerských pozicích v Léčebných lázních Bohdaneč a Teplice nad Bečvou. Rychlý konec třiačtyřicetiletého manažera zaskočil. „Bylo to nečekané. Nadřízený si mě pozval do Prahy, kde mi sdělil, že mě odvolává, protože má právo mě odvolat,“ popsal schůzku Rampouch. Argumentu, že ministr chce ředitele se silným mandátem, nerozumí: „Je to taková scestná fráze. Myslím si, že mezi podřízenými mám dobrou autoritu a lidé mě berou. Nevím, co si ministerstvo pod pojmem silný mandát představuje.“

Za pět měsíců ve funkci nedostal od ministerstva podle svých slov žádnou výtku. „Lázně byly zkostnatělé a konečně začaly fungovat. Udělalo se hodně práce. Odvolání firmu zase na půl roku odstřelí do nejistých časů, je to velká škoda,“ míní Jiří Rampouch. Za svůj úspěch považuje vylepšení personální politiky, do lázní přivedl nové zaměstnance zejména na pozice ve středním managementu. Rampouch dál zůstává zaměstnancem lázní. I přes odvolání se chce do výběrového řízení znovu přihlásit. „Myslím si, že se mi povedla celá řada věcí, věnoval jsem tomu energii a rád bych pokračoval. Cítím důvěru ze strany zaměstnanců. Chci, aby se lázně rozjely a aby neupadly do agónie jako před lety, kdy se uvažovalo o jejich zavření,“ vysvětlil. Naposledy vybíralo ministerstvo nového šéfa podniku téměř půl roku.

Rampouch je čtvrtým odvolaným ředitelem Janských Lázní za čtyři roky. Na jaře nahradil Rudolfa Bublu, kterého loni v listopadu v poslední den svého mandátu překvapivě sesadil tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). V mezičase lázně vedla ekonomická ředitelka Hana Turečková.

„Stává se evergreenem, že když končí ministr nebo se blíží volby, odvolává ředitele Janských Lázní. Nerozumím pozici státu. Tomu, když vláda rozhodla o vyjmutí podniku z privatizace, proč znovu dochází ke změně ředitele. Minimálně do konce letošního roku nebude jasné, kdo lázně povede,“ míní Michal Šimůnek, předseda společnosti C-M-T, která zastupuje pacienty trpící onemocněním Charcot–Marie–Tooth.

Podle něj odvolání Rampoucha povede k destabilitě lázní a k odložení zásadních rozhodnutí včetně plánovaných investic. „Je to na úkor zaměstnanců a pacientů. Ředitel lázní by měl od ministerstva dostat prostor, aby realizoval svou koncepci, a mít jistotu, že nebude ve funkci jen pár měsíců,“ zdůrazňuje Šimůnek.

Tomáš Plecháč, Mladá fronta DNES, 7.9.2017

Označeno v Ze života Společnosti