Setkání členů Společnosti C-M-T – Plzeň 2014

V pátek 25. 4. 2014 jsme tentokrát navštívili Plzeň, čtvrté největší město v České republice, ležící na soutoku řek Radbuza, Mže, Úslava a Úhlava. Ubytovaní jsme byli v hotelu IBIS na okraji Plzně, kam jsme přijeli již zmíněný pátek odpoledne. Po absolvování formalit na recepci hotelu a odnesení kufrů na pokoje se většina z nás vydala prozkoumat nejbližší okolí a město samé.

Plzeň je známá především jako průmyslové město díky Plzeňské Škodovce, kde se vyrábějí dopravní prostředky a průmyslové stroje. Je též kulturním centrem, v okolí středu města se nacházejí četné kulturní domy a divadla, budovaná ještě v časech Rakousko – Uherska, a na Náměstí Republiky, kterému dominuje Katedrála sv. Bartoloměje, jsou ojedinělé objekty kašen, které podle návrhu architekta Ondřeje Císlera propojují současnost s tradicí v historickém kontextu náměstí. Do jejich nádrží z černé čínské žuly padá voda z pozlacených chrličů, které symbolizují anděla, chrtici a velblouda, motivy z plzeňského znaku. Plzeň je též pivovarnické město, vaří se zde známá piva Prazdroj a Gambrinus. Spodně kvašený světlý ležák se celosvětově označuje jako Pilsner nebo Pils podle německého jména města Pilsen.

Páteční večeře byla v hotelu společná a po ní nám předseda Společnosti Michal Šimůnek nastínil sobotní program. První a nejdůležitější byla samozřejmě prohlídka Plzeňského pivovaru, které jsme se všichni zúčastnili. Většina se kromě zajímavého výkladu těšila především na ochutnávku nefiltrovaného piva. Až na problém s prohlídkovým autobusem, který i přes ujištění neměl nájezdovou rampu pro naše dva vozíčkáře, byli všichni s exkurzí moc spokojeni. Po skončení prohlídky jsme se odebrali do pivovarské restaurace „Na Spilce“ na oběd, a ti, co nemuseli řídit, také na další pivečko. Poté se každý rozjel za kulturou všeho druhu.

Cílem většiny se stala místní ZOO s Dinoparkem a Botanickou zahradou, kde nás neodradil ani náročný kopcovitý terén. Další zamířili na Náměstí Republiky, z kterého ústí mnoho uliček s obchody různých sortimentů a zahradních restaurací a cukráren, nebo k okolním rybníkům, které lemují hezké pěší i cyklistické stezky se stánky s občerstvením, s krásným výhledem na vodu, kde plavaly a dováděly kachny a labutě.

Po celodenním výletu jsme se všichni sešli v hotelu na večeři. Při večerním posezení jsme si povídali o svých zážitcích, ukazovali si fotografie a plánovali, kam pojedeme příště.

Nedělní hotelová snídaně byla zakončením tohoto báječného výletu a setkání milých lidiček se společnými zájmy.

Vladimíra Šimková

1399584815

Označeno v Setkání a semináře