Odborný léčebný ústav (OLÚ)

Vážení přátelé, Vy, kteří pravidelně jezdíte na lázeňskou péči do Janských Lázní, můžete dnes požádat vašeho lékaře o předepsání léčebně rehabilitační péče v Janských Lázních. Vyřizování návrhu na tuto péči se řídí podobnými pravidly jako u návrhu na lázeňský pobyt. Návrh vystavuje praktický lékař a doporučuje odborný lékař (neurolog).

U překladů z lůžka na lůžko ze zdravotnického zařízení vystavuje návrh pouze ošetřující lékař na příslušném oddělení. Léčebně rehabilitační péče znamená, že pacienti se závažnějším onemocněním budou léčeni v režimu rehabilitačního ústavu s odpovídající ošetřovatelskou péčí a intenzitou rehabilitační péče. Délka pobytu závisí na zdravotním stavu pacienta a může být 6 – 8 týdnů.

Vážení přátelé, prosím, abyste tuto informaci, o možnosti léčebně rehabilitační péče, šířili dál mezi ostatní osoby se zdravotním postižením. Léčebně rehabilitační péče může být poskytována opakovaně. Při jejím předpisu nejde do limitu lékaře, který ji předepisuje. To znamená, že lékaři nejsou předepisováním této péče finančně zatěžováni.

Co to tedy pro nás pacienty znamená v praxi?

  • zatímco lázeňský pobyt je omezen indikačním seznamem na 3 týdny pro dospělé a 4 týdny pro dětské pacienty s tím, že opakované pobyty nelze prodloužit, u rehabilitačních lůžek toto omezení neplatí. V SLL Janské Lázně trvá standardní doba léčby na rehabilitačních lůžkách 6 – 8 týdnů,
  • péče Vám bude poskytnuta ve stejné intenzitě jako při lázeňském pobytu,
  • není problém být nejprve na lázeňském pobytu a poté plynule přejít na rehabilitační lůžka (jde to jak u pacientů po operaci, tak i u neakutních stavů, jak u dětí, tak u dospělých),
  • na rehabilitační lůžka může jet jakýkoliv pacient, který dříve jezdil na lázeňský pobyt, jen Vám lékař vyplní jiný formulář,
  • na rehabilitačních lůžkách mohou být léčeni i pacienti, kteří díky novému indikačnímu seznamu ztratili nárok na lázeňskou léčbu v Janských Lázních, např. po popáleninách.

Jak se dostat na pobyt na rehabilitačních lůžkách?

Pokud se nechytáte do lázní přímo z nemocnice, tak je postup naprosto stejný jako při lázeňském pobytu, liší se jen formulář, který vyplňuje Váš obvodní lékař.

V případě, že Vám někdo bude tvrdit, že Janské Lázně rehabilitační lůžka neposkytují a budou Vás posílat jinam, braňte se. Lékaři ani pojišťovny nemají právo nutit Vás jet jinam, když v Janských Lázních můžete mít péči mnohem kvalitnější. Informace o rehabilitačních lůžkách už jsou i na stránkách SLL Janské Lázně.

POZOR! Formulář na rehabilitační lůžka je odlišný oproti lázeňskému. U dětí mladších 6-ti let se o doprovod nežádá, je schvalován automaticky. O doprovod u dětí starších 6-ti let, které ho potřebují, žádají přímo lázně. Formulář vyplní Váš obvodní lékař, Vy ho podepíšete a lékař ho zašle na zdravotní pojišťovnu, stejně tak jako zasílal návrh na lázeňský pobyt. Je nutné, aby lékař dopsal do formuláře že, „ambulantní rehabilitace je pro pacienta nedostatečná“.

Tímto pro Vás práce končí a budete čekat, až Vám zdravotní pojišťovna oznámí, že Váš návrh byl schválen a poukaz byl odeslán do Janských Lázní. Platnost poukazu je 6 měsíců. Až Vám přijde potvrzený poukaz domů, zavolejte na přijímací kancelář, domluvte se na termínu nástupu a rovnou si zarezervujte svého fyzioterapeuta.

Michal Šimůnek

Formulář pro dětské pacienty

Formulář pro dospělé pacienty

Označeno v Články, rady, zkušenosti