Poděkování ministru zdravotnictví

Praha 2016-05-20

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás jménem pacientů s nemocí Charcot – Marie – Tooth, sdružených ve spolku Společnost C-M-T, s poděkováním za Váš postup ve věci zrušení privatizace státních léčebných lázní Janské Lázně.

Jsme toho názoru, že vyjmutí lázní z privatizačního projektu je vítězstvím zdravého rozumu, a jsme moc rádi, že se Vám podařilo vládu k tomuto kroku přesvědčit. Zařazení do privatizačního projektu bylo dlouhodobě pro lázně svazujícím provizoriem. Život zařízení byl výrazně negativně ovlivněn faktem, že se něco chystá, že by mělo dojít k prodeji. Rozhodnutím vlády získaly lázně určitou jistotu pro svůj tolik potřebný a dosud přibrzděný rozvoj. Je to však dobrá zpráva nejen pro lázně samotné, ale i pro pacienty, město, a celý široký region.

Společnost C-M-T v minulých letech velmi bedlivě sledovala problematiku lázeňství, já sám jsem organizoval protestní shromáždění proti uzavření dětské léčebny Vesna v Janských Lázních a byl jsem též mluvčím Krizového štábu lázeňství.

Státní léčebné lázně Janské Lázně jsou pro mnohá onemocnění, včetně hereditární neuropatie Charcot – Marie – Tooth, ojedinělým a jedinečným poskytovatelem lázeňské péče. Je zde zajištěna léčba jak dospělých pacientů s nervosvalovými a pohybovými poruchami, tak dětí s dětskou mozkovou obrnou v unikátním zařízení léčebny Vesna. Zájmem pacientů je, a mělo by to být i zájmem odpovědného státu, aby bylo zachováno zdravotnické zařízení, kde je léčba těchto specifických a často vzácných onemocnění zajištěna na té nejvyšší úrovni.

Dvacet let se lázně nemohly rozvíjet podle svých představ a oproti jiným jsou nyní v nevýhodě. Je potřeba modernizace provozu a jeho přizpůsobení již běžnému standardu. Zdá se nám, že nový management lázní již tímto směrem vykročil. Doufáme, že se Janským Lázním nyní dostane podpory i z Vaší strany, tedy ze strany státu. Jako subjekt poskytující služby obecného hospodářského zájmu dle evropského práva si takovou pomoc určitě zaslouží.

Za výbor Společnosti C-M-T            

 Mgr. Michal Šimůnek, předseda                            

Označeno v Ze života Společnosti