Bezbariérové výlety

1) Čechy

Naše země nabízí spoustu krásných míst, která si zaslouží návštěvu. Naštěstí přibývá i míst uzpůsobených pro lidi s různými handicapy. posbírala jsem proto tipy, kam se vydat.

Začít můžeme hned v našem hlavním městě. Pohodový, a to nejen rodinný výlet nabízí například ZOO Praha. Celý areál je bez bariér, takže se můžete bez obav přijet podívat na spoustu exotických zvířat. Za zmínku stojí nově otevřená expozice Darwinův kráter, kde je k vidění fauna a flora z Austrálie a Tasmánie a přivítá vás tam i ďábel medvědovitý, známý také pod označením tasmánský čert. Expozice nabízí například i volně průchozí výběh klokanů. Lze se zúčastnit také různých akcí: je možné si třeba vyzkoušet výrobu hraček pro zvířata a pak se podívat, jak se jim líbí, stačí si zarezervovat termín.    

Dalším místem, kde si v Praze můžete užít zábavu a odpočinek, je akvapark v Letňanech. Jak bazén, tak sousední relaxační centrum s finskou saunou a whirpoolem, mají bezbariérový přístup,  u bazénu můžete využít i spouštěcí sedátko do vody. 

Možná však chcete návštěvu hlavního města využít spíš k návštěvě památek a dalších zajímavých míst, dokud je zase nepohltí davy zahraničních turistů. Mezi památky s bezbariérovým přístupem patří například Betlémská kaple, Emauzy nebo Vyšehrad, kde najdete i bezbariérové WC. Kromě toho se můžete bez obav podívat i do Židovského města, Karolina, Národního divadla, Národního muzea nebo si užít vyhlídku z Žižkovské věže.

Pokud vás to už v Praze přestalo bavit, vyjeďte si odtud kousek směrem na Litoměřice a prohlédněte si nádherný zámek Veltrusy, ke kterému patří rozlehlý park s daňčí oborou. V samotném zámku, kde se točil i světoznámý Formanův film Amadeus, je přízemí přístupné bez bariér a pro přístup do patra je k dispozici schodolez. Pro zajištění maximálního komfortu bude nejlepší, když jeho využití ohlásíte předem. 

Pokud vás to táhne spíš na jih, úbytku turistů můžete využít v další jindy extrémně populární destinaci – v Českém Krumlově. Na zámeckou zahradu se s vozíkem dostanete, ačkoliv přístup na terasy vyžaduje asistenci, a po předchozím ohlášení si můžete také vychutnat divadelní představení  ve slavném otočném hledišti. Za návštěvu stojí i mezinárodní kulturní centrum Egon Schiele Art Centrum, kde jsou k vidění výstavy současného i klasického umění, nechybí obchod a stylová kavárna. Jen o kousek dál se nachází unikátní komplex tří klášterů, známý podle jednoho z nich jako Minoritský klášter. Jižní Čechy však nabízejí spoustu dalších zajímavostí. Například v nedalekých Prachaticích se nachází muzeum loutek, kde se toho dozvíte spoustu nejen o historii loutkářství v našich zemích, ale můžete navštívit i cirkusovou manéž.      

Na východ od Prahy, na pomezí středních a východních Čech, leží další turisticky oblíbené město, kam se stojí za to vydat – Kutná Hora. Jak chrám svaté Barbory, tak nedaleký kostel svatého Jakuba jsou bezbariérově přístupné, stejně jako GASK – Galerie Středočeského kraje, jež provozuje nejen výstavy, ale i bohatý doprovodný program. 

Na severovýchodě Čech, nedaleko od Náchoda, je místo, o kterém už každý alespoň slyšel – Babiččino údolí v Ratibořicích. Ano, tady se odehrává příběh knihy Babička od Boženy Němcové, to ovšem neznamená, že se tu budete nudit jako při povinné četbě. Celé údolí lze projet na vozíku a přístupné jsou i části staveb včetně zámku. Kromě samotného zámku tu uvidíte mlýn a mandl z konce 18. století i legendární Staré bělidlo, u něhož je však nutné překonat osmicentimetrový práh.

Nejen krásnou přírodu si můžete užít na severu Čech v Českém Švýcarsku. Začít můžete například ve městě Krásná Lípa, kde vám přímo na náměstí v Domě Českého Švýcarska poskytnou všechny potřebné informace. Přímo tam také začíná Köglerova naučná stezka. Její první část, která vede tamním Lesoparkem s mnoha původními dřevinami, altánky nebo potůčky, stejně jako asfaltovou stezku Kyjovským údolím, vinoucí se mezi skalami a řekou, lze snadno zdolat i na vozíku. Zájemce o moderní historii, kteří se nezaleknou ani jejích temných koutů, bude zase zajímat podzemní továrna Rabštejn blízko Děčína, kde nacisté vybudovali kromě továrních hal i koncentrační tábor. Prohlídky expozice a podzemní továrny jsou přístupné i pro uživatele elektrického vozíku.

2) Morava a Slezsko

Začít můžeme třeba hned na Vysočině, v krásném historickém městečku Třebíč. Můžete si prohlédnout například expozice Muzea Vysočina v místním zámku, který je přístupný s pomocí lyžin. Nezapomeňte ani na blízkou baziliku sv. Prokopa, zapsanou dokonce na seznam UNESCO. Příjemný odpočinek nabízí zámecká kavárna a rozlehlý park; kdybyste však měli chuť na něco ostřejšího, v nedaleké restauraci Lihovar máte možnost ochutnat šest druhů piva z jejich vlastního Podklášterního pivovaru a ještě si prohlédnout expozici sportovních vozů značky Jaguar.         

Nemůžeme samozřejmě opomenout naše druhé největší město, moravskou metropoli Brno. O jeho dominantách, hradu Špilberk a katedrále Petra a Pavla, jste už určitě slyšeli. Když zdoláte kopec, jsou obě místa bezbariérově přístupná, pro jistotu je doporučuji nejdříve kontaktovat. V Brně je toho však k vidění a zažití mnohem víc, a to nejen v centru. Znáte například Jurkovičovu vilu v městské části Žabovřesky? Jde o nově zrekonstruovanou stavbu od jednoho z našich nejvýznamnějších architektů, kde si po předchozí rezervaci můžete užít komentovanou prohlídku nebo různé akce. Zahrada je sice sjízdná hůř, ale samotná vila je vybavená rampou a výtahem. Pokud už máte architektury dost a zatoužíte se zábavnou formou dozvědět něco třeba o vesmíru, určitě se vám bude líbit návštěva v Hvězdárně a planetáriu Brno, kde se můžete vydat třeba na výpravu ke Slunci nebo do mikrosvěta. Přes den si zde užijí i děti na speciálních, pro ně určených akcích. Držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma. Lidé každého věku se zase můžou zabavit vědeckými experimenty a něco se naučit ve vědeckém centru VIDA!

Možná ovšem chcete raději do přírody. Z Brna je to jen kousek do Moravského krasu včetně jednoho z jeho nejrozsáhlejších a nejzajímavějších jeskynních komplexů – jeskyně Výpustek u malebné obce Křtiny. Součást prohlídkového okruhu, který je skoro celý přístupný bezbariérově, tvoří nejen informace o pestré historii zdejších jeskyní, ale i autentický protiatomový kryt ze 60. let. 

Máte rádi zvířata? A viděli jste už ta kovová? V KOVOZOO ve Starém Městě u Uherského Hradiště na vás čekají třeba sloni nebo žirafy v podobě soch vyrobených z kovového šrotu. Tento jedinečný areál provozuje firma zabývající se ekologickým zpracováním odpadu a cílem kovové ZOO je ukázat návštěvníkům, že i ze zdánlivě nepotřebného odpadu lze vyrobit něco zajímavého. Ale pokud jste se přece jen těšili na opravdová zvířata, nebojte – čekají na vás například ve zlínské ZOO, spojené se zámkem Lešná. Všechny tamní pavilony jsou bez bariér a pro vstup do samotného zámku můžete použít schodišťovou plošinu.

Milovníkům turistiky i historie doporučuji podívat se ještě dál na východ naší země, na Valašsko. Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se můžete na vlastní oči přesvědčit, jak se v tomto drsném kraji dříve žilo. V místním Dřevěném městečku máte možnost nahlédnout do několika historických chalup – s asistencí se do přízemí většiny z nich bez problémů dostanete, stejně jako do hospůdky Na posledním groši, kde lze ochutnat tradiční valašské speciality.    

Ostravsko většinou není ten první region, co vám vytane na mysli, když přemýšlíte o zajímavých turistických destinacích, ale zajímavá místa najdete i tam. Přímo v Ostravě můžete navštívit třeba Slezskoostravský hrad, který je částečně bezbariérově přístupný. Netradiční rodinný výlet zase nabízí Dinopark kousek odsud v Orlové, kde poodhalíte tajemství druhohor, kdy se po Zemi proháněli dinosauři. Užít si zde můžete i 3D kino a spoustu atrakcí pro děti. Pro nerušený zážitek doporučuji návštěvu s asistencí, protože park se nachází v přírodních podmínkách a na WC chybějí madla.

Možná vám po všem tom cestování vyhládlo. Máte chuť na ryby? V Rybím domě v Chotěbuzi si určitě přijdete na své, kromě toho si můžete prohlédnout obří akvária, vyzkoušet rybolov a nakoupit si v prodejně ryb zásoby domů.

Tyto tipy představují jen střípky z mozaiky krás, které nabízí naše republika.

 

Marie Štefanidesová (www.inspirante.cz, kráceno)

Označeno v Tipy pro volný čas