70 tipů na výlet bez bariér po celém Česku

Agentura CzechTourism zveřejnila sedmdesát tipů na bezbariérové výlety po celém Česku, na jejichž výběru spolupracovala se všemi kraji České republiky a nově také s Národním památkovým ústavem. Turisticky atraktivní místa přístupná pro vozíčkáře, nevidomé nebo neslyšící turisty zahrnují přístupné prohlídkové okruhy a trasy v hradech a zámcích, ale i muzejní expozice, zahrady, vyhlídkové věže nebo divadelní přestavení. Všechna místa jsou publikována na cestovatelském portálu kudyznudy.cz i v aplikaci vozejkmap.cz pro vozíčkáře.

 

„Pokračujeme v našem úsilí zviditelnit bezbariérová místa v Česku, motivovat k cestování lidi s tělesným nebo smyslovým znevýhodněním a přiblížit specifika bezbariérového cestování podnikatelům. Navíc tipy na výlety bez bariér mohou stejně dobře posloužit maminkám s kočárky nebo starším spoluobčanům,“ říká Jan Herget ředitel agentury CzechTourism a pokračuje: „Cestování bez bariér představuje potenciál i pro samotné podnikatele. Cestovatelé se zdravotním znevýhodněním v drtivě většině necestují samy a jsou ochotni za kvalitní služby připlatit a pravidelně se za nimi vracet.“

„Zpřístupňování památek pro lidi s různými zdravotními postiženími je naší dlouhodobou snahou, stále rozšiřujeme nabídku elektronických průvodců ve znakové řeči, haptické modely i bezbariérové trasy. U některých památek je to složité z podstaty věci – hrady byly stavěny jako nedobytné pevnosti, takže jejich zpřístupnění pro tuto skupinu návštěvníků je o to těžší. My se o to ale postupně snažíme a například v nových projektech památkových obnov je s bezbariérovými přístupy počítáno,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Velkým pomocníkem při cestování lidí s hendikepem jsou dnes různé moderní technologie. Vozíčkářům slouží například aplikace vozejkmap.cz, ve které najdou informace o bezbariérových přístupech a toaletách, bez kterých se při výletu neobejdou, aplikace Singslate dokáže zprostředkovat neslyšícím tlumočení do znakového jazyka a DeafTravel představuje památky neslyšícím ve znakovém jazyce. Slabozrakým a nevidomým pomáhá při cestování například hlasová navigace Google Maps nebo haptické Mapy.cz. Při cestování po Česku mohou vozíčkáři, osoby se sníženou schopností pohybu, ale i cestující se sníženou schopností orientace, včetně zrakového či sluchového postižení využít například i asistence v rámci železniční jízdenky OneTicket. Je možné ji objednat on-line nebo po telefonu.

 

Tipy

Označeno v Tipy pro volný čas