Setkání členů Společnosti C-M-T – Piešťany 2012

Ve dnech 6. – 11. května 2012 uspořádala Společnost C-M-T pro své členy a jejich rodinné příslušníky jako každoročně rekondiční pobyt. Letos poprvé jsme vybrali zahraniční destinaci – slovenské lázně Piešťany. Na základě několika referencí jsme pro ubytování zvolili hotel MÁJ, který je plně bezbariérový a pro postižené nabízí i zajímavé slevy. Přímo v hotelu jsme měli možnost každý den navštívit zdejší vyhřívaný bazén a pro zájemce byla připravena též široká škála procedur od klasických masáží, speciálních masáží (např. baňkování), vodoléčby či elektroléčby. Řada z nás alespoň některé z nich vyzkoušela.

Počasí nám přálo a za celou dobu nespadla ani kapka vody. To nám nabídlo možnost navštívit nejen lázeňské městečko, ale i pamětihodnosti v okolí. Výlety nebyly organizovány a každý si mohl vybrat to, o co měl zájem. Přesto většina zvolila obdobné cíle svých cest. Naše skupinka hned v pondělí navštívila Trenčín s jeho majestátným hradem a na zpáteční cestě jsme zavítali ještě na zříceniny hradů Beckov a Čachtice. Můj elektrický vozík dostal při zdolávání strmých kopců k těmto památkám pořádně zabrat, ale nakonec jsem se i z pomocí ostatních všude dostal. V úterý jsme shlédli jeden z nejkrásnějších zámků Slovenska – Bojnice, a při zpáteční cestě jsme zastavili v Nitře na zdejším zámku, který je sídlem nitranského biskupa.

Ve středu jsme trošku zvolnili krok a vyrazili na obhlídku krámků po Piešťanech. Nakoupili jsme několik suvenýrů a samozřejmě jsme zavítali i na lázeňský ostrov, kde jsme si prohlédli zdejší honosné lázeňské domy. Odpoledne jsme pak vyrazili na Bradlo, kde je impozantní mohyla generála Milána Rastislava Štefánika a ve vesničce Košariská jsme shlédli i rodný domek tohoto hrdiny. Poslední den jsme navštívili Slovenský národní hřebčín v Topolčiankách včetně přilehlého zámku, který za první republiky sloužil jako letní sídlo prezidenta Masaryka.

Čtvrteční rozlučková večeře pak byla pro zájemce připravena ve stylové rybářské restauraci, kde jsme si moc pochutnali na rybích specialitách, a sladký dezert na závěr byl jakousi tečkou za naší dovolenou.

Týden utekl jako voda a v pátek ráno nás čekalo tak nepopulární loučení. Myslím, že všichni, kteří jsme se v Piešťanech sešli, jsme odjížděli naprosto spokojení. Náš velký dík patří především personálu hotelu MÁJ, který nám ve všem vyšel vstříc a svou ochotou nás přesvědčil o tom, že jsme zde určitě nebyli naposledy.

Michal Šimůnek

1337626821

Označeno v Setkání a semináře