Projekt AČ SEDÍME, NEPOSEDÍME

Cestovatelé obvykle v průběhu příprav na svá dobrodružství získávají mnoho cenných rad od lidí, kteří již před nimi ve vytyčeném území vyšlapali chodníčky a jsou ochotni předávat zkušenosti zažité na vlastní kůži anebo získané od vlastních předchůdců. Záměrem našeho projektu je po absolvování cest splatit tento cestovatelský dluh a nabídnout pomyslný štafetový kolík kterékoliv ruce, která po něm sáhne, včetně ruky pohánějící invalidní vozík či opírající se o francouzskou hůl.

Rady pro tělesně postižené cestovatele se totiž doposud shánějí velice nelehko. Nechceme si nechávat načerpané zkušenosti pro sebe jako know how. Cestování s hendikepem už samo často spolyká více peněz, než když se nemusí hledět na bariéry. Dobrá rada nad zlato, ale zdarma na webu ještě lepší. Navíc si myslíme, že zkušenost člověka s hendikepem může zajímat i zdravé.

Záměr vykrystalizoval až po cestě do Japonska v roce 2007. Do r. 2005 jsme cestovali vždy s cestovními kancelářemi. Pak jsme uskutečnili první cestu sami a při přípravách jsme se přesvědčili o nedostatku kvalitních informací. Zdraví lidé často podávají rady ochotně, ale mají jiný náhled. Zdravý řekne – to na vozíku zvládnete, jsou tam asi jen 2 schody…

Po návratu z Japonska jsme začali vytvářet web určený původně pouze pro pobavení, pro okruh známých (hodně z nich též s hendikepem) a pro kohokoliv se zájmem o cestování. Cestu jsme také ještě nemapovali přísně z vozíčkářského zorného úhlu a výsledky jsou mírně zkresleny tím, že jsme polovinu trasy měli zajištěnou v soukromí. Ohlasy na naše dosavadní webové stránky nás ale postupně přivedly k myšlence web přepracovat, doplnit a přesunout na adresu www.neposedime.cz. Kromě cestopisů bude obsahovat všeobecné rady o cestování hendikepovaných (jak cestovat letadly, jak zajišťovat asistenci, jak hledat bezbariérové ubytování atd.) a také konkrétní rady ke každému navštívenému místu.

Často není problém najít vhodné bezbariérové ubytování a jiné služby, ale většinou to znamená sáhnout hlouběji do kapsy. Poznatky o skromnějším putování s kapsou ne zrovna vrchovatou, tak jak ho máme v úmyslu uskutečnit my, budou však podle našeho mínění pro mnohé lidi zajímavější a cennější.

Projekt Ač sedíme, neposedíme je otevřeným projektem. Očekáváme a doufáme, že se k publikování svých cestopisů, zážitků, poznatků, rad a připomínek zapojí nejen další hendikepovaní, ale i zdraví cestovatelé. Pokud jde o hendikepované, nechceme se věnovat jen exotice, ale i každodennímu cestování, např. městskou hromadnou dopravou kdekoliv v České republice. Uvítáme každou radu. Prosíme, připojte se k nám, rádi Vás na stránkách www.neposedime.cz přivítáme.

Klára a Roman Folvarští

Označeno v Tipy pro volný čas