Tatry bez bariér

Brzy začnou někteří z nás plánovat letní dovolenou. Pro mnohé bude překvapením, že i slovenské Tatry nabízí speciální projekt pro přiblížení těchto hor handicapovaným. Projekt TATRY BEZ BARIÉR zajišťuje Tatranský národní park ve spolupráci s firmou Hartmann-Rico. Jejich cílem je zpřístupnit Tatry i těm, kteří se již do hor po vlastních nohách nedostanou. K prvním čtyřem trasám, vybudovaným a vyznačeným v roce 2007, označeným známým symbolem tělesně postižených, přibyly v roce 2008 další čtyři. Na území Tatranského a Pieninského národního parku je tak nyní zpřístupněno více než 30 kilometrů pro osoby se sníženou pohyblivostí. Mají tak možnost nahlédnout do tajů a krás tatranské přírody.

Trasy:

  1. Lesní cesta Tichá dolina v Oraviciach

Západní Tatry jsou mladým horstvem, jižní svahy jsou kratší a strmější, severní delší s mírnějším sklonem. Hlavní hřeben je 37 km dlouhý, převážná většina vrcholů má výšku přes 2000 m n. m., nejvyšším z nich je Bystrá (2248 m n.m.). Vegetace této části Tater trpí především díky vysokohorskému salašnictví a pálení dřevěného uhlí. Klučením kosodřeviny klesla horní hranice lesa o 150 m.

Začátek trasy: Oravice. Konec trasy: u horárně v Tiché dolině. Značka: červená. Délka trasy: 3,4 km. Povrch: asfalt. Náročnost: s průvodcem. Přístup k trase: osobním autem do Oravíc na parkoviště vzdálené 200 m od turistické cesty. Zajímavosti: termální koupaliště Meander park Oravice.

  1. Lesní cesta Bobrovecká dolina

Bobrovecká dolina nacházející se v severní části Západních Tater je ledovcovou dolinou s přirozeným výskytem teplých pramenů, které dnes z podzemí výdatně zásobují oravická termální koupaliště. V minulosti se z okolních vápenců pálilo vápno, základy vápenných pecí se zachovaly dodnes. V současnosti je Bobrovecká dolina vodním zdrojem Oravského vodovodu, zásobujícího pitnou vodou takřka všechna oravská města a obce.

Začátek trasy: Oravice. Konec trasy: pod Grúnikom. Značka: modrá. Délka trasy: 3,2 km. Povrch: asfalt. Náročnost: s průvodcem. Přístup k trase: osobním autem do Oravíc na parkoviště vzdálené 200 m od turistické cesty. Zajímavosti: zachované základy vápenných pecí, termální koupaliště Meander park Oravice.

  1. Lesní cesta Roháčská dolina

Roháčská dolina je příkladem ledovcem tvarovaného terénu. Jeho pozůstatkem jsou na jejím konci Roháčská jezera. Návštěvníkovi se už během procházky po cestě vedoucí k bývalé Ťatliakově chatě naskýtá krásný pohled na hlavní hřreben Roháčů, skupinu Baníkova, Troch kôp či Plačlivého, Ostrého Roháča a Volovca.

Začátek trasy: Zverovka. Konec trasy: bývalá Ťatliakova chata. Značka: červená. Délka trasy: 3,1 km. Povrch: asfalt. Náročnost: s průvodcem. Přístup k trase: osobním autem na parkoviště v Roháčské dolině. Zajímavosti: Muzeum oravské dědiny.

  1. Zastávka TEŽ Popradské pleso – Popradské pleso

Popradské pleso leží ve výšce 1494 m n. m. v prostřední části Mengusovské doliny, před ústím Zlomísk na horní hranici lesa, z jedné strany pod srázy Ostrvy, z druhé pod zalesněnými výbežky Kôpok. V 18. století se nazývalo Rybí pleso. První primitivní turistická chata u Popradského plesa byla postavena v roce 1879.

Začátek trasy: zastávka TEŽ Popradské pleso. Konec trasy: Popradské pleso. Značka: modrá. Délka trasy: 4,5 km. Povrch: asfalt. Náročnost: s průvodcem. Přístup k trase: Tatranskou elektrickou železnicí z Popradu, Starého Smokovce, Tatranské Lomnice a Štrbského Plesa, osobním autem s možností parkování u zastávky TEŽ.

  1. Starý Smokovec – Hrebienok – Rainerova chata

První jednoduchý turistický přístřešek v ústí Veľkej Studenej doliny na Starolesnianskej poľane vznikl v roce 1863 zásluhou starosmokoveckého hoteliéra Jána Juraja Rainera, který tak chtěl ulehčit výlety svých zákazníků do Studených dolin a na Lomnický štít. Své poslání plnila až do roku 1884, o sto roků později byla zrekonstruována a opět zpřístupněna veřejnosti. Začátek trasy: u dolní stanice pozemní lanovky ve Starém Smokovci. Konec trasy: u Rainerovy chaty. Značka: červená. Délka trasy: 4,2 km. Povrch: zpevněný štěrk. Náročnost: s průvodcem. Přístup k trase: z Popradu Tatranskou elektrickou železnicí do Starého Smokovce.

  1. Tatranská Javorina – Podmuráň

Turistická stezka se vine Javorovou dolinou kolem říčky Javorinka. Název 10 km dlouhé doliny vystihuje skutečnost, že v okolních lesích měly v minulosti významné zastoupení právě javory. Lesy někdejšího javorinského velkostatku značně utrpěly exploatací pro potřeby javorinských železáren, pálením dřevěného uhlí a rozsáhlou těžbou.

Začátek trasy: Tatranská Javorina. Konec trasy: horáreň Podmuráň. Značka: zelená a modrá. Délka trasy: 1,9 km. Povrch: zpevněný štěrk. Náročnost: s průvodcem. Přístup k trase: autobusem nebo osobním autem, zastávka a parkování u pošty 500 m od turistické cesty. Zajímavosti: Myslivecký zámek knížete Ch. K. von Hohenlohe v Tatranské Javorine, římsko-katolický kostel sv. Anny a cintorín v Tatranské Javorine.

  1. Lysá Poľana – Bielovodská dolina

Takřka 16 km dlouhá dolina dostala svůj název podle potoka Biela voda. Jeho dno je poseto granitově bílými oblázky. Bielovodská dolina byla už v 18. století pastýřským terénem pěti obcí. Původní název Podúplazská dolina vystihuje alpský charakter doliny se strmými trávnatými svahy posetými skalisky.

Začátek trasy: Lysá Poľana. Konec trasy: horáreň v Bielovodské dolině. Značka: modrá. Délka trasy: 4 km. Povrch: zpevněný štěrk. Náročnost: s průvodcem. Přístup k trase: autobusem nebo osobním autem, zastávka a parkování 200 m od turistické cesty. Zajímavosti: Biela voda je hraniční řekou mezi Slovenskem a Polskem, možnost přechodu slovensko-polských hranic v Lysej Poľane.

  1. Průlom Dunajce (PIENAP)

V Pieninskom národním parku je takřka 40 km turistických tras. Jednou z nich je i přes 8 km doluhá náučná cesta průlomem Dunajca s desíti zastaveními.

Začátek trasy: Červený Kláštor. Konec trasy: Lesnica. Značka: červená. Délka trasy: 8 km. Povrch: zpevněný štěrk. Náročnost: s průvodcem. Přístup k trase: osobním autem do Červeného Kláštora nebo Lesnice. Zajímavosti: klášter Červený Kláštor, pltě na Dunajci.

Michal Šimůnek

Tatry bez bariér

Označeno v Tipy pro volný čas