Škola smyku – Vysoké Mýto

Dne 30. srpna 2007 se asi 20 členů Společnosti C-M-T včetně jejich doprovodů zúčastnilo ve Vysokém Mýtě tzv. školy smyku na místní výcvikové dráze. Tyto dráhy jsou pouze dvě v celé republice, druhá se nachází v Mostě. Na závodišti jsme strávili šest hodin, tři hodiny bylo teoretické školení a tři hodiny pak samotný nácvik řešení krizových situací v terénu. Vyzkoušeli jsme si, jak dokážeme, resp. nedokážeme své auto ovládat na mokrém a extrémně kluzkém povrchu na rovině, z kopce a v zatáčce. I zkušení řidiči, kteří již mají najety tisíce kilometrů, byli občas překvapeni, jak jejich auto i oni sami zareagovali v krizových situacích, a měli co dělat, aby své auto zvládly.

Zjistili jsme také, že ne každé ruční ovládání, které je homologováno, je použitelné a bezpečné v krizových situacích. Nezvládnutí takové situace pak není vinou řidiče, ale jeho ruční úpravy. Kdo má v autě vše předěláno na ruční ovládání, nemůže najednou mačkat brzdu, spojku a ještě točit volantem. V takové situaci pak auto „chcípne“, kola se zablokují a auto se stane neovladatelným. Proto Vám všem doporučujeme, abyste se před zakoupením ručního ovládání poradili s nějakým odborníkem o jeho použitelnosti právě v takovýchto situacích. Nejvhodnější pro hendikepované osoby je zakoupit auto s automatickou převodovkou a systémem ABS, zvýší se tak pravděpodobnost zvládnutí podobných situací.

Je třeba zmínit i fakt, že kurz absolvovaly tři ženy – řidičky, které i přes počáteční obavy zdárně prodělaly celé školení a v některých úsecích byly dokonce lepší než pánové řidiči. V některých zemích Evropské unie jsou při zdárném absolvování tohoto cvičení řidičům umazány trestné body za jejich přestupky. I u nás se o podobné věci jedná a možná že brzy se certifikát o absolvování kurzu stane ceněným dokladem.

Na závěr je nutné poděkovat našim sponzorům, High Car Training v.o.s. a Česká podnikatelská pojišťovna a.s., kteří nám umožnili kurz školy smyku absolvovat. V neposlední řadě děkujeme instruktoru Pavlu Jedličkovi za jeho profesionální přístup a perfektní vedení celého kurzu.

PS: Kurz lze prodělat s jakýmkoliv autem, které má samozřejmě platnou technickou kontrolu. FIAT 126 MALUCH manželů Klouzalových se překonal a všechny svými výkony nadchl.

Michal Šimůnek

1329507992 1329508000 1329508036 1329508159 1329508186 1329508329

Označeno v Ze života Společnosti