Setkání členů Společnosti C-M-T – Luhačovice 2016

V pátek 26.8.2016 se členové Společnosti C-M-T se svými rodinami a přáteli sešli na víkendovém setkání v hotelu Vyhlídka v Pozlovicích, nedaleko od lázeňského městečka Luhačovice. V Luhačovicích jsou čtvrté největší lázně v Česku a největší na Moravě. Léčí se zde především lidé s nemocemi dýchacího ústrojí, trávením a obezitou. Lázně vděčí za svůj věhlas především minerálním pramenům. V Luhačovicích vyvěrá 6 přírodních pramenů a desítky pramenů navrtaných. Nejznámějším a nejvýznamnějším pramenem lázní je pramen Vincentka, pojmenovaná po někdejším majiteli zdejšího panství hraběti Vincentu Serényim, který se zasloužil o rozkvět lázní.

Sjížděli jsme se už od poledních hodin a ubytovávali se ve velmi pěkných pokojích. Každý měl prostornou terasu s výhledem na Luhačovickou přehradu. Pod hotelem se nacházelo letní koupaliště Duha Pozlovice, které někteří z nás, vzhledem k letním teplotám, též vyzkoušeli. Po ubytování jsme poobědvali, a poté někteří z nás vyrazili s naším předsedou Michalem do Zlína do soukromé svíčkárny Atelier IMPALA. Zde jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o ruční výrobě svíček a prohlédli si sortiment firmy. Michal se zástupci svíčkárny podepsal dohodu o spolupráci, Společnost C-M-T by na jejím základě měla získat 20% zisku z prodeje svíček.

Po návratu se někteří vydali zchladit na koupaliště, my zbylí jsme posedávali na hotelové terase a povídali si s postupně přijíždějícími kamarády. Po večeři dostali všichni přítomní, jak už se stalo skoro pravidlem, plné tašky sponzorských darů. Už jsme si na to skoro zvykli. Jsme moc vděční všem, kteří tyto dárky zajišťují. Speciální dík pak patří Pavle, manželce našeho předsedy, která všechny ty těžké balíky musí několikrát přemístit, aby se dostali až do našich rukou Díky!!! Večer část z nás absolvovala řízenou degustaci vín a sýrů s odborným výkladem, my zbylí jsme si příjemně popovídali v hotelové restauraci.

Po sobotní snídani jsme se vydali do lázeňského centra Luhačovice, kde si každý udělal svůj program podle svých množností. Nejprve jsme se prošli po místní kolonádě a ochutnali nejznámější lázeňský pramen „Vincentka“. Viděli jsme Jurkovičův dům, pramen Ottovka, která je symbolem lázní, budovy ředitelství lázní a v malé kapličce jsme pak zapálili svíčku za naše blízké. Další procházka po lázeňské promenádě pak vedla do samého srdce města. Nejvýznamnější stavební etapou v místní historii se stala první třetina 20. století, kdy zde vznikl ojedinělý soubor staveb architekta Dušana Jurkoviče, který vtisknul Luhačovicím jejich nenapodobitelný a neopakovatelný ráz.

V infocentru jsme si koupili něco na památku a nakonec jsme zakotvili v minigalerii rozhleden. Jedná se o vskutku unikátní stálou expozice modelů českých a slovenských rozhleden, kterou stojí za to shlédnout. Výklad průvodce, který je zároveň majitelem a výrobcem modelů, byl velmi poutavý a zajímavý. Po obědě jsme se všichni vrátili na hotel. Odpoledne pak většina trávila na koupališti či odpočinkem.

Po dobré večeři jsme se ještě prošli kolem přehrady a pak už jsme jen popíjeli něco dobrého, sdělovali si své zážitky a plánovali další setkání. Celá akce se velmi vyvedla, rušivým elementem byly jen problémy s obsluhou v restauraci a trošku hlučnější svatba, která v hotelu v sobotu taktéž konala.

Po nedělní snídani jsme se před hotelem společně vyfotografovali, rozloučili se a vydali se zpět domů. Příští setkání se bude pravděpodobně konat v dalším krásném lázeňském městečku, tentokrát v Jižních Čechách, v Třeboni. Už se tam všichni moc těšíme. Takže na jaře na shledanou.

Vladimíra Šimková

0 1

Označeno v Setkání a semináře