Janské Lázně obrátily kormidlo

Dne 14.10.2017 jsem se zúčastnil znovuotevření lázeňského hotelu TERRA v Janských Lázních. Opravené prostory jsou moc hezké. Michal Šimůnek

Janské Lázně poprvé od krize investují, oprava Terry stála 30 milionů

První velký projekt od lázeňské krize v roce 2013 dokončily Státní léčebné lázně Janské Lázně. Po několikaměsíční rekonstrukci otevřely ubytovací komplex Terra. Do modernizace 57 lůžek investovaly téměř 30 milionů korun. „Od roku 1995 se do Terry kromě přístavby vůbec neinvestovalo, interiér už neodpovídal požadavkům lázeňského hotelu,“ řekl ředitel krkonošských lázní Rudolf Bubla.

Objekt pochází z přelomu 19. století a je zapsán na seznamu kulturních památek. Původně sloužil jako lázeňský hotel, po druhé světové válce budova v centru horského střediska přešla do majetku města a byly zde byty. Po listopadové revoluci Terru získal soukromník a nějaký čas zde nepříliš úspěšně provozoval hotel. Od roku 1995 objekt naproti kolonádě opět vlastní státní lázně.

Kapacita hotelu se po rekonstrukci snížila ze 70 na 57 lůžek. Jsou tu jedno a dvoulůžkové pokoje s koupelnami. V některých pokojích jsou variabilní posuvná lůžka, nové jsou dva pokoje pro vozíčkáře s upravenými koupelnami. Ve čtvrtém podlaží se nacházejí dvě apartmá, jejichž pokoje lze propojit.

Ve všech ubytovacích jednotkách stavaři vyměnili dveře, nově jsou s bezkontaktními zámky, a zřídili sprchové kouty. „Nové rozvody vody jsou nyní vybaveny nejmodernějším zařízením proti vzniku patogenních mikroorganismů legionelly, instalovali jsme zařízení výměníkové stanice, jehož systém měření a regulace má nově v pravidelných intervalech regulovat rozvody teplé vody,“ vysvětlil manažer technického úseku lázní Petr Janovec.

Kromě lázeňských hostů, kteří chodí na léčebné procedury, bude Terra především v zimě sloužit také návštěvníkům horského střediska. O rekonstrukci interiérů vedení lázní rozhodlo v loňském roce. Původně vybraná dodavatelská firma však skončila v insolvenci a rozdělanou stavbu musela dokončit jiná. „Projekt díky tomu nabral několikaměsíční zpoždění,“ upozornil Bubla. Klienti, kteří do Terry v minulosti jezdili, pokoje po zásadní přestavbě ani nepoznají.

„Jsem překvapený, jak se to změnilo. Je to jako den a noc. Vozíčkářské pokoje jsou dělané s rozmyslem,“ zhodnotil Michal Šimůnek, předseda Společnosti C-M-T, která hájí zájmy pacientů trpících dědičnou chorobou Charcot-Marie-Tooth. Do krkonošských lázní pravidelně jezdí už 30 let.

V blízké době by se stavaři měli do Terry vrátit. Lázně plánují další úpravy, modernizaci vyžaduje první podlaží, v němž je restaurační blok. Podnik také výhledově uvažuje o vybudování parkovacích míst před hotelem. Rekonstrukce stála 29 milionů korun, celou částku lázně zaplatily z vlastních zdrojů. Není to přitom tak dlouho, kdy bojovaly o holé přežití a měly peníze sotva na provoz.

Krize českého lázeňství způsobená změnou indikačního seznamu a úbytkem klientů skončila teprve v roce 2013. Oprava Terry je od té doby největším investičním projektem. Do černých čísel se hospodaření lázní dostalo až v loňském roce. „Je to znamení toho, že si lázně začínají vytvářet zdroje, aby mohly investovat do projektů, jako je modernizace Terry. Změnilo se klima a vnímání lázeňské péče jako takové. Do lázní znovu přijíždějí klienti a zdravotní pojišťovny do této péče investují,“ komentoval změnu ředitel Rudolf Bubla.

V příštím roce chce podle něj státní podnik investovat 35 milionů korun. Dílčí rekonstrukce čeká také lůžkovou část dětské léčebny Vesna. Janské Lázně disponují ubytovací kapacitou okolo 800 lůžek, právě do zázemí pro klienty se v předchozích letech investovalo minimálně. „Lázně se proslavily velmi kvalitní léčbou, v oblasti ubytovacích kapacit však máme určité dluhy z minulosti. Rekonstrukce Terry je naším prvním splněným úkolem, abychom našim klientům mohli poskytovat také velmi kvalitní ubytování,“ dodal Bubla.

Zásadní rekonstrukci potřebuje i Janský Dvůr nacházející se nedaleko Terry. Drobnější úpravy v jednotkách milionů korun, které mají přispět ke zkultivování ubytovacího komplexu, chtějí lázně začít realizovat už letos v zimě.

Tomáš Plecháč (MF Dnes)

Janské Lázně po opravě otevřely kdysi vyhlášený hotel Terra

Hotel Terra, považovaný kdysi za perlu Janských Lázní, otevřely v pátek po kompletní rekonstrukci tamní Státní léčebné lázně (SLL).

Hotel Terra, latinsky Země, v pátek završil pohnutou cestu od vyhledávaného prvorepublikového zařízení přes poválečné městské bytovky po návrat do hotelových služeb jednadvacátého století. Kruh se uzavřel. Lesk a slávu vrátila hotelu oprava za 29 miliónů korun.

„Rekonstrukce hotelu Terra představuje náš první splněný úkol – poskytnout lázeňským klientům opravdu velmi kvalitní ubytování,“ charakterizoval vzkříšený hotel ředitel SLL Janské Lázně Rudolf Bubla.

Památkáři chráněný objekt si zachoval vnější podobu z přelomu 19. století, charakteristického rozmachem krkonošského lázeňství. Bezbariérové interiéry přizpůsobené specializaci lázní, kde po staletí léčí nemoci pohybového ústrojí, odpovídají požadavkům moderní doby.

„Modernizace přinesla nejen vizuální, ale hlavně funkční změnu pro ubytované klienty. Zajímavostí jsou variabilní posuvná lůžka v některých pokojích s možností umístění dle přání a potřeb ubytovaných,“ přiblížil Bubla.

Hosté najdou v nové Teře sedmapadesát pokojů. Dvojice z nich je upravena k bezproblémovému ubytování vozíčkářů. Ti mají plně samostatný přístup do celého hotelu a sousedního wellness s bazénem a saunou.

„Všude se dostanou pod střechou,“ doplnila provozní Hana Krausová. Charakter jednotlivých pokojů vyjadřuje latinská řeč květin na obrazech v pokojových interiérech. „Například iris je dvoulůžkový s balkónem, belis je dvoulůžkový bez balkónu a třeba lotus apartmá,“ upřesnila mluvčí janskolázeňských SLL Zdeňka Hanyšová.

Lázním v Janských Lázních nyní nescházejí klienti, nýbrž zaměstnanci. Lázně po nedávno odvrácené dvacetileté hrozbě privatizace mohou konečně investovat do vlastní infrastruktury. Lázně přežily i krátkou éru indikačního seznamu exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), kdy spadly do dnes vyrovnaného padesátimiliónového propadu.

Zájem i o léčbu dětské mozkové obrny nyní spolehlivě plní všech osm set lázeňských lůžek, na jejichž servis ovšem schází jak zdravotnický, tak hotelový personál. Jednoduše řečeno, klienti by byli, ale nejsou lidi. „Lůžkovou kapacitu bychom vzhledem k zájmu klientů mohli zvětšit, kdybychom však měli dostatek zejména středního zdravotního personálu. V současné době nejsme schopni z tohoto důvodu stoprocentně obsadit ani nynější počet lůžek,“ konstatoval ředitel Bubla.

Zaměstnance lázně s možná třísetletou tradicí shánějí hlavně po celé východní Evropě. „Do konce tohoto roku očekáváme pět fyzioterapeutů z Polska a díváme se dál na východ,“ popsal Bubla.

Lázně v Janských Lázních začínají mnohem více přitahovat i východní klientelu především ze zemí bývalého Sovětského svazu. Rusové přivážejí do Janských Lázní za léčbou hlavně děti do dětské léčebny Vesna. Ta představuje jedinečné zařízení tohoto typu v rámci celé Evropy.

Vladislav Prouza (Právo)

Terra v novém, dorazili hosté

Janské Lázně – Lázně vykročily na cestu k modernizaci ubytovacích kapacit.

Málokdo nezná historickou budovu v lázeňském centru, která starobylou architekturou od nepaměti oslňuje pacienty i turisty. Lázeňský hotel Terra pochází z přelomu 19. století a je zapsán na seznamu kulturních památek. Určitý čas vlastnilo budovu město a využívalo ji k bydlení.

V majetku státních lázní je od roku 1995. Není divu, že vedení lázní přistoupilo v loňském roce k první fázi její modernizace, a to v interiérech. „Janské Lázně jsou proslavené svou kvalitní léčbou. Z hlediska ubytovacích kapacit však máme určité dluhy z minulosti. Rekonstrukce Terry byla naším prvním krokem k tomu, abychom mohli klientům poskytovat kvalitní ubytování,“ uvedl při otevření ředitel Státních léčebných lázní Rudolf Bubla. Zároveň upozornil, že rekonstrukce přinesla mírné snížení lůžkové kapacity, které bylo obětováno na úkor komfortu, a to o třináct lůžek. Výsledek rekonstrukce obdivují první hosté, kteří do Terry, povýšené na tříhvězdičkový hotel Superior, včera dorazili. K dispozici mají 57 lůžek a devět přistýlek v pětatřiceti jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích s koupelnami s moderními funkčními doplňky.

Zajímavostí jsou i variabilní posuvná lůžka v některých pokojích s možností jejich umístění dle přání klientů. Ve čtvrtém nadzemním podlaží jsou dvě apartmá. Jejich pokoje lze propojit. Nové jsou dva pokoje pro vozíčkáře včetně patřičné úpravy koupelny pro pohyb imobilních klientů. Vstupní dveře do pokojů jsou vybaveny hotelovými bezkontaktními zámky ovládanými čipovými kartami. Hosté mají k dispozici i nové televizory s nabídkou českých i zahraničních televizních stanic a rádií. Na všech podlažích mohou využít bezdrátový kapacitní internet a telefon vnitřní telefonní hotelové sítě.

Ředitel lázní Rudolf Bubla připustil, že realizace nebyla bez problémů. „Jako každá jiná veřejná instituce jsme se museli řídit zákonem o veřejných zakázkách a ctít ho. Vybraný generální dodavatel se už v prvním měsíci realizace dostal do vážných problémů, což se odrazilo i na naší zakázce. Čekala nás řada složitých kroků, včetně výběru nového dodavatele, což zapříčinilo několikaměsíční zpoždění modernizace,“ přiblížil ředitel martyrium.

Mezi zajímavé prvky, které potěší klienty, patří například moderní koupelny. Jsou vybavené kouty se sprchami, z nichž je možné nechat na sebe padat tropický déšť. „Svoji roli hrají i detaily, jako trubkové radiátorové těleso s instalovaným elektrickým ohřevem v letním období, kdy je topení vypnuté. Samozřejmostí je vestavěný elektrický fén a osvětlené zrcadlo nad umyvadlem,“ uvedl manažer technického úseku lázní Petr Janovec. Přiblížil i další zajímavosti rekonstrukce.

Nejdříve bylo nutné staticky vyztužit stávající stropní konstrukce, demontovat veškeré vybavení interiéru, původní koupelny vybourat a vybudovat nové. „Nové rozvody vody jsou nyní vybaveny nejmodernějším zařízením proti vzniku patogenních mikroorganismů legionelly. Instalovali jsme zařízení výměníkové stanice, jehož systém měření a regulace má nově funkci přehřívání rozvodů teplé vody v pravidelných intervalech,“ vysvětlil Petr Janovec.

„Museli jsme nechat vyměnit všechny dveře, včetně protipožárních. A některé pokoje vybavit posuvnými prosklenými dveřmi,“ dodal manažer Janovec. Osvětlení v celé budově bylo osazeno úspornými LED svítidly, v některých centrálních prostorech s automatickým řízením intenzity osvětlení a nočním útlumovým programem. Vstupní schodiště je obloženo žulovými obkladovými deskami.

Jana Mudrová (Deník)

img_3555 img_3559 img_3561 img_3562 img_3563 img_3565 img_3566 img_3567 img_3569 img_3570 img_3572 img_3573 img_3574 img_3575 img_3578 img_3579 img_3581 img_3590

Označeno v Ze života Společnosti