Do bot snadno a rychle

Matthew Waltzer, americký teenager, má mozkovou obrnu. Studuje střední školu, chystá se na vysokou a má jednu starost – dosud mu musí každý den někdo pomoci obout a zavázat boty, protože to s jednou funkční rukou sám nezvládne. A tak Matthew napíše do společnosti Nike…

Nějak takhle začíná příběh technologie FlyEase, kterou společnost používá od roku 2015 v několika svých modelech. Dopis od Matthewa se dostal na stůl dlouholetému designérovi značky Nike Tobiemu Hatfieldovi a ten v něm uviděl potenciál nejen pro jeho pisatele, ale i pro všechny ostatní, kteří mají problém se kvůli svému postižení pohodlně dostat do bot. Vznikl první model značky s touto technologií, Nike Zoom Soldier 8 FlyEase – basketbalová a volnočasová obuv, kterou nemusíte zavazovat, ale pomocí běžného i suchého zipu ji rozloupnete od nártu až po zadní část paty jako pomeranč. Vklouznout pak do ní můžete pohodlně a jednou rukou znovu zapnout tak, aby držela pevně v kotníku. Matthew, který vysokou obuv potřebuje právě kvůli opoře v kotníku, už tak dnes pomoc s obouváním nepotřebuje.

FlyEase technologie naštěstí neměla jepičí trvání, a tak z ní dnes neprofituje jen Matthew. Designér Hatfield přesvědčil o smysluplnosti projektu vedení společnosti, a tak se označení FlyEase objevuje postupně i u dalších modelů značky – například u běžeckého modelu Air Zoom Pegasus 35, do kterého po odloupnutí zadní části vplujete skoro jako do bačkory, nebo u volnočasové obuvi inspirované basketbalovou ikonou Air Jordan 1. Nejnovější Air Jordan používá podobně jako první modely s technologií FlyEase zip a suchý zip okolo kotníku, ale také nastavitelný jazyk a tkaničky, které se nemusejí vázat. Kromě zadní části se rozevře i vpředu, podobně jako když rozbalujete víko krabice. Na noze je po zapnutí k nerozeznání od běžné obuvi.

Tak to ostatně u Nike chtějí – FlyEase není prvním pokusem, jak pomoci lidem s postižením, avšak jako žádný z předchozích (například samoutahovací tkaničky modelu FitAdapt) ani FlyEase není prodáván jako „specializovaná“ úprava. Má jít o pokrok pro všechny bez rozdílu. Jak jinak ostatně udržet na konkurenčním otevřeném trhu „přístupnou“ botu než přesvědčit i ostatní, že ji možná jednou budou potřebovat… Nebo že si zkrátka už nemusí kupovat lžíci na nazouvání či se zavazovat s tkaničkami. Pokud takovou myšlenku přijme dost lidí, benefit pro ty, kteří to opravdu potřebují, bude obrovský.

Více informací o technologii najdete na www.nike.com/cz/cs_cz/c/innovation/flyease.

 

Štěpán Beneš, Můžeš

 

Označeno v Pomůcky