URGENT ID aneb Přívěsek pro život

V minulém Bulletinu jsme vás informovali o aplikaci Záchranka, která může pomoci zachránit lidský život. Na tento článek bychom rádi navázali informací o chytré „ztracence“ URGENT ID, díky které můžete v zabezpečené formě sdílet data, jako jsou například vaše specifická onemocnění, kontakt na ošetřujícího lékaře, stručný postup, jak se zachovat při záchvatu, seznam medikamentů, které užíváte, kontakt na blízké apod.

URGENT ID lze použít jak pro zápis důležitých informací o vašem zdravotním stavu, tak k zápisu informací, které umožní kontaktovat vaše blízké v případě úrazu či když se například ztratíte. Jedná se tedy o produkt vhodný pro dlouhodobě/chronicky nemocné, děti, seniory, sportovce (včetně vodáků) či třeba myslivce, turisty a podobně.

Co je URGENT ID, jak funguje a co potřebuji k využívání

Veškerá zařízení URGENT ID používají technologie NFC vždy vhodně zakomponované do nositelného zařízení. Tím může být např. plastový klip, přívěsek na zip či náramek. Na čip je možné nahrát až 600 znaků (písmen, číslic atp.). Jedná se o bezdrátovou bezpečnou technologii s krátkým dosahem, která je využívána například při bezkontaktních platbách přes mobilní telefon čiv přístupových kartách.

Na rozdíl od jiných produktů dostupných na trhu, kde jsou většinou důležité informace o zdravotním stavu a další osobní údaje vyryté na kovové destičce, čímž jsou údaje viditelné komukoliv, mají výrobky URGENT ID tyto informace ukryty na čipu s krátkým dosahem (1–3 cm). Nemůže tedy dojít k náhodnému zveřejnění údajů bez vašeho vědomí. Tímto způsobem jsou vaše data ve větším bezpečí než na běžném offline přívěsku. Jiné online produkty v segmentu ICE využívají cloudové služby, kdy jsou vaše data nahrána na centrální uložiště a na čipu je uložen jen váš osobní kód.

Po jeho načtení je „zachránci“ zobrazena webová stránka s vašimi údaji. Při využití URGENT ID nikdy nikomu žádná data nepředáváte a máte je vždy plně pod kontrolou. Data si sami spravujete přes mobilní aplikaci a čip si sami aktualizujete. Další výhodou je i to, že zachránce nepotřebuje být online, aby zjistil údaje, které vám mohou zachránit život či uklidnit vaše blízké. Produkty také nepotřebují žádné baterie ani nabíjení – potřebnou energii pro aktivaci čipu poskytuje bezdrátově mobilní telefon zachránce.

K fungování čipu je nutná mobilní aplikace s názvem URGENT ID RW (pro telefony s operačním systémem Android). Aplikace slouží pro nahrání (uložení) informací na chytrou ztracenku i pro jejich zpětné načtení a aktualizaci. V telefonech s jiným operačním systémem je potřeba stáhnout jinou aplikaci pro čtení technologie NFC. Více viz návod na stránkách výrobce.

Výrobky URGENT ID jsou vyráběny z běžných materiálů používaných v daném segmentu. Náramky jsou vyráběny ze silikonu bez alergenů. Klipy a přívěsky nepřicházejí dlouhodobě během nošení do kontaktu s pokožkou, ale i tak jsou vyráběny z běžných kovů, dřeva, případně reflexních materiálů bez alergenů.

Cena za jeden kus „ztracenky“ se pohybuje od 399 Kč (karta s URGENT ID) do 529 Kč (přívěsek), aplikace a její aktualizace jsou zdarma.

Praktické využití u lidí s handicapem

 V praxi se URGENT ID hodí kromě úrazů a akutních stavů zdravých jedinců především v situacích, kdy hrozí ataky záchvatů konkrétních nemocí, ale třeba také ztracení se v prostoru a podobné situace. U nemocných s poruchou paměti, prostorovou dezorientací či např. u dětí se hodí nahrát důležité údaje o blízkých osobách a diagnóze a tímto výrazně zkrátit dobu, než je osoba zase v pořádku doma u své rodiny či v zařízení.

Bližší informace včetně podrobných postupů práce s aplikací a e-shop s jednotlivými produkty naleznete na urgentid.cz.

 

Lucie Marková, Můžeš

Označeno v Sociální otázky