Hrad Špilberk

V posledních letech je největší brněnské dominantě věnována nebývalá péče. Rekonstrukcí již prošla většina hradu i přilehlých prostor a na vozíčkáře se při ní opravdu nezapomnělo. Bezbariérovost je s ohledem na historický charakter stavby opravdu skvělá.

Hrad Špilberk asi vozíčkáře nejprve od návštěvy odradí. Leží na jednom z nejvyšších míst Brna a vypadá dost nepřístupně. Ale osobám s pohybovými problémy a držitelům průkazu ZTP je umožněn příjezd přímo před hrad. Poté je třeba projít po malém mostku (nerovné kostky) k pokladně. Ta bohužel bezbariérová není (3 schody), ale je třeba právě zde zakoupit vstupenku a nahlásit nutnost bezbariérové asistence.

Vozíčkáře se musí ujmout pracovník ostrahy, který jej provede všemi přístupnými částmi hradu. Odemyká dveře, za nimiž je důmyslně schovaný běžně nepřístupný výtah (dveře 80, 100 x 120 cm) i speciální bezbariérový vstup. Do stálých expozic v západním, středním a jižním křídle je nainstalována šikmá plošina (80 x 90 cm, 225 kg), kterou vám ostraha také zprovozní. Nezapomeňte poprosit o zpřístupnění bezbariérového WC, jednak je zamčené a bez pomoci znalce jej asi ani neodhalíte.

Bez problémů je dále přístupné nádvoří, kde jsou v létě pořádány kulturní akce, kavárna i přilehlé okolí hradu s vyhlídkou na celé město. Park kolem hradu sice není bariérový, ale terén je svažitý a kamenitý. Zcela nepřístupná zůstává expozice od hradu k pevnosti, jihozápadní bastion, kaple, rozhledna, klenotnice a kasematy.

Náhodná vyjížďka za krásou hradu se nemusí vyplatit. Některé prostory bývají pronajímány ke komerčním účelům a může tak snadno dojít i k uzavření některé z bezbariérových částí. Sledujte webové stránky, kde najdete nejaktuálnější informace i sezónní provozní dobu.

Historická památka může být k vozíčkářům přívětivá jen velmi obtížně. Na tomto místě je ale třeba říci, že v případě hradu Špilberk je snaha o bezbariérovost opravdu patrná, a to jak z pohledu technických úprav, tak z pohledu pracujícího personálu, který se snaží být vozíčkářům maximálně nápomocen.

 

Označeno v Tipy pro volný čas