Zábavně-vědecký park Vida!, bezbariérovost na jedničku

VIDA! science centrum nabízí na ploše 4600 m² přes 170 interaktivních exponátů rozdělených do čtyř tematických celků: Země, Civilizace, Mikrosvět, Člověk. Bezbariérovost areálu lze označit za příkladnou, vozíčkáři si mohou vyzkoušet i většinu interaktivních exponátů.

Celé VIDA! science centrum je bezbariérové. Pohodlně, bez kompromisů, a to i pro uživatele elektrických vozíků. Chválíme především dostatečně široké dveře, velké výtahy, nechybí ani nákladní, a dostatek mimořádně prostorných bezbariérových toalet s madly i S.O.S. zvonkem.  Ale pěkně popořádku.

Přístup do objektu je zajištěn rampou se sklonem 8-10 %. Jde o jediný úsek, který by mohl méně zdatným vozíčkářům činit potíže.  V případě potřeby asistence je možné zavolat na níže uvedené kontakty a poprosit o pomoc. Vstupní karuselové dveře jsou široké 80 cm a lze je jednoduše zpomalit vypínačem. Nyní už jsme u pokladny. Máte zájem o prohlídku interaktivních exponátů nebo některou část doprovodného programu? Postačí vám základní vstupné.  Účast na promítání filmů či vědeckém experimentu přikupuje zvlášť. Vstupenka zároveň slouží jako klíč ke všem bezbariérovým turniketům, vybraným výtahům, odemkne i některé interaktivní exponáty, hlídejte si ji pečlivě.

Při pohybu ve vědeckém centru je praktické využívat nákladní výtah, který najdeme hned u kosmického trenažeru. Pojme klidně i deset vozíčkářů – badatelů. Do restaurace vede výtah již o poznání menší, ale plně dostačující s šíří 80×120 cm. Bezbariérové toalety najdete hned u vstupu do vědeckého centra, v horním patře u drobného občerstvení i ve „sklepě“ u vstupu do restaurace. Ve všech případech jde o prostorné místnosti s rozměry více jak dva metry na metr. Nechybí pevné a sklopné madlo, zvonek. Všude čisto a uklizeno.

Exponáty je třeba vyzkoušet, téměř nic není statické. Musíte pátrat, zkoumat. Dozvíte se, jak fungují přírodní zákonitosti v moři i na poušti. Vyzkoušíte si sílu větrných bouří, jak funguje balón, ponorka. Zažijete zemětřesení. K většině exponátů je možné zajet s vozíkem, ovládací prvky jsou i kvůli dětem posazeny nízko. Na své prohlídce často potkáte Vida! asistenta, který ochotně pomůže a napoví, jak exponát funguje. Nejmenším dětem od 2 do 6 let je vyčleněno samostatné území s tvůrčí dílničkou. Vybrané stolky jsou vyvýšené na 85 cm a lze pod ně pohodlně zajet vozíkem.

Vida! sídlí přímo na brněnském výstavišti, takže je snadno přístupná městkou hromadnou dopravou i automobilem. Vyhrazené parkovací stání je přímo před vchodem do vědeckého centra naproti hotelu Voroněž.

Vida! science centrum má otevřeno každý den, pro dospělé se pořádají speciální noční prohlídky. Sledujte webové stránky s aktuálními informacemi.

 

Označeno v Tipy pro volný čas