Tančící dům

Tančící dům je považován za pozoruhodnou ukázku moderní architektury, kterou již vzala na milost i většina Pražanů. Vozíčkáři mohou některé části bez problémů navštívit i na elektrickém vozíku, některé pouze na mechanickém a s dopomocí asistenta a některé nejsou přístupné vůbec. Pojďme se na to podívat podrobně.

Tančící dům byl inspirován slavným tanečním párem Freda Asteira a Ginger Rogers. Proto je rozdělen na dvě části, respektive „tančící“ věže Ginger a Fred. Stojí mezi Jiráskovým náměstím a Rašínovým nábřežím. Hlavní vstup je ve věži Ginger karusovými i klasickými dveřmi. Šíře více jak 90 cm je dostačující i pro elektrický vozík. Po vstupu se ocitnete v recepci a můžete pokračovat do výtahu s výjezdem do hotelu a restaurace.

Výtah do restaurace opět mohou využít i uživatelé elektrického vozíku, dveře jsou široké 86 cm a kabina je dlouhá 122 cm. Celým prostorem restaurace je možné pohodlně projíždět, stoly lze v případě potřeby jednoduše posunout, prostor je poměrně variabilní. Doporučujeme navštívit zadní část restaurace, kde je pro vozíčkáře zajištěna lepší viditelnost.

Terasa restaurace je přístupná pouze po překonání tří vstupních schodů. Velice ochotná obsluha nám nejprve deaktivovala elektrické ovládání dveří, poté otevřela obě dveřní křídla (šíře více jak metr) a ochotně nám dopomohla na terasu. Plocha terasy je zcela rovná a pro pohyb s mechanickým vozíkem dostatečně široká. Celý prostor je zcela otevřený a výhled není nijak zakrýván. I sedící osoba vidí komfortně. Druhá, ještě výše umístěná terasa je přístupná pouze po schodech, navíc je provozována jinou společností a je třeba zaplatit vstup.

U vstupu do restaurace najdeme také sociální zařízení. Tančící dům nenabízí bezbariérovou toaletu s madly, ale uživatelé aktivních mechanických vozíků mohou využít prostornější „klasické“ WC, ke kterému se navíc vchází přes předsíň. V případě nedostatku prostoru lze nechat otevřené dveře na „klasické WC a ohlídat si vstup do předsíně. Určitou oporu může poskytnout umyvadlo, které je umístěné přímo v prostoru prostornějšího WC, ale madlo to samozřejmě není. Všechny zárubně v tomto prostoru mají šíři 80 cm.

Výstavní plocha je rozmístěna ve třech podlažích. Vozíčkářům je druhým výtahem přístupné nulté a druhé podzemní podlaží. Výtah do galerie i její přístupná podlaží mohou využít i uživatelé menších elektrických vozíků, kabina výtahu má rozměr metr krát metr a půl a dveře jsou široké 88 cm. Výtah lze otevřít oběma směry, jak zepředu, tak zezadu kabiny. Prvním podzemním podlažím výtah pouze projíždí, nezastavuje. Návštěvníkům je toto patro přístupné výhradně po schodech.

Restaurace je přístupná od pondělí do neděle 7:00 – 00:00 a galerie Tančícího domu denně od 9:00 – 20:00. Vozíčkáři mají k dispozici jedno parkovací místo. 

 

Označeno v Tipy pro volný čas