Muzeum východních Čech v Hradci Králové je po renovaci

Obnovená fasáda, vnitřní prostory i výmalba, zrestaurované vybavení. Práce architekta Jana Kotěry se návštěvníkům opět představuje v celé své kráse. Secesní dílo vznikalo v letech 1906 – 1912. Jeden ze symbolů Hradce Králové se změnil k nepoznání. Restaurovány byly monumentální sochy, kašna, výstavní prostory, okna i malby.

Bezbariérový vchod, respektive plošinu najdeme v zadní části budovy. Je třeba zkontaktovat pracovnici pokladny, ta odemkne zadní trakt a přinese ovladač k plošině a otevřete služební dveře. S obsluhou plošiny ani její funkčností nebyl problém, i když o nejmladší typ zrovna nejde. I základna je o něco užší, než je obvyklé (80 cm).

Čtyři podlaží budovy jsou prostorově opravdu velkorysá a povětšině přístupná výtahem. Navštívit můžete patra se stálými expozicemi i všechny výstavy. Výtah je přístupný bez omezení a asistence není nutná ani při ovládání panelu s tlačítky. Dveře se otvírají automaticky: šíře 80 cm. Bohužel nedojedete až do kopule s výhledem, tam vedou jen schody. Do kavárny a salonku se lze dostat napůl, bez bariér je přístupný horní ochoz, stolečky a pult kavárny jsou pod schody.

Městská hromadná doprava je téměř plně bezbariérová a z velké většiny elektrifikována. Cesta od autobusu k muzeu je bezbariérová. Hned vedle muzea najdete bezbariérové moderně vybavené infocentrum.

 

Označeno v Tipy pro volný čas