Přídavné pohony Klaxon

Mnohaletý pohon invalidního vozíku pouze pomocí vlastních sil vozíčkáře je často příčinou bolesti ramen. Lidé na vozíku tak mají často pocit, že všechna tíže spočívá na jejich ramenou. Což je výstižná metafora, uvědomíme-li si, co všechno musí jejich ruce a ramena vykonat. Těmto bolestem a vysilujícím obtížím lze předejít. Když mechanický vozík doplníme o přídavný pohon, máme rázem všechny výhody „mechaničáku“ (lehká konstrukce, dobrá manévrovatelnost) a „električáku“ (dlouhý dojezd, šetření rukou a ramen, snadné zdolávání nástrah města i terénu).

Elektrické pohony snad všeho možného prožívají v současnosti obrovský rozmach. Připomeňme si automobily, motocykly, skútry, kola, koloběžky, ale také lodě a letadla a další a další dopravní prostředky. Tento rozmach je způsoben dostupností nových technologií. Proč by se tedy neměl týkat i vozíků pro hendikepované osoby?

Z níže uvedené tabulky je patrné, že přídavný elektrický pohon má mnoho využití. Kombinace mechanického vozíku a přídavného pohonu vám úžasně zvýší manévrovací schopnost za téměř všech okolností a poskytne vám mnoho nových zážitků.

 

Přední přídavné kolo má celou řadu výhod. Zejména při použití tohoto pohonu je nižší riziko pádu. Dále je důležitá velmi dobrá ovladatelnost a s ní související snadné překonávání překážek. Toto je způsobeno mohutně dimenzovaným centrálním připojením pod sedadlem vozíku co nejblíže těžišti vozíčkáře, které nepoškozuje rám vozíku. Centrální uchycení poskytuje taktéž velmi rychlé, snadné a pohodlné připojování a odpojování invalidního vozíku. Vibrace během jízdy jsou minimální a nepřenášejí se do vozíku, rám vozíku je méně namáhán.

Klaxon je přední evropský výrobce přídavných pohonů. Firma byla založena v roce 2015, její sídlo je v Rakousku ve Villachu. Nabízí bezkonkurenční škálu přídavných pohonů s ojedinělým a celosvětově patentovaným KLICK systémem a poskytuje největší komplexnost řešení. Ale hlavně zajišťuje rychlý servis.

 

Základní řadou je Klick Electric osazený motorem 370 W a 36 V baterií o kapacitě 5,8 Ah o dojezdu 25 km. Stroj Klick Electric Power je potom vybaven akumulátorem 11 Ah a jeho dojezd činí 50 km. Samozřejmostí je i možnost verze Tetra či provedení s inverzním plynem nebo motoplynem.

Výkonnou řadou je potom Klick Electric Race a Klick Electric Race Tetra. Zde už se jedná o stroj o výkonu 1000 W, osazený 48 V akumulátorem a dojezdu 50 km.

Stejné osazení má Klick Electric Monster. S 20″ pneumatikou zvládnete s tímto strojem jakýkoli terén, obzvláště pokud doplníte svůj vozík o extra velká offroad kola Fat Wheels. V tomto případě vás nezastaví členitý terén, bláto, sníh ani písek na pláži.

Drobný, lehký a mrštný přídavný pohon s „lámacími“ řídítky Klick Electric Mini s 250 W motorem může být osazen speciální baterií pro cestování letadlem. Nemůže mít ovšem řídítka Tetra.

Kombinací manuálního a elektrického přídavného pohonu s mechanickým invalidním vozíkem se vyznačuje Klick Electric Hybrid. Jeho 48 V a 500 W bezkartáčový motor ve spojení s 20″ kolem a vlastní silou vozíčkáře dělá z tohoto stroje rychlík na zpevněných komunikacích.

 

K pátému výročí firma Klaxon uvedla v srpnu 2020 na trh limitovanou edici Klaxon Power Limited Edition, a to i ve verzi Tetra. Stroj má motor o výkonu 750 W a kromě standardní výbavy jako je rekuperace a zpátečka, má vylepšené multifunkční ovládání, vyznačující se adaptivním tempomatem, režimem comfort a sport, USB konektorem pro dobíjení telefonu.

 

www.pridavnypohon.cz

 

Označeno v Pomůcky