Do kterých jeskyní mohou vozíčkáři

Sloupsko – šošůvské jeskyně v Moravském krasu 

Rozsáhlý komplex domů, chodeb a podzemních propastí vytvořený ve dvou patrech, ležící na severním okraji Moravského krasu u městečka Sloup. Jeskyně je významným nalezištěm koster jeskynní fauny (medvědi, lvi, hyeny).

Sloupsko-šošůvské jeskyně nabízejí kromě klasických tras Historický okruh, na kterém průvodci v dobových kostýmech provádějí návštěvníky od března do listopadu. Návštěvníci jsou při této odlehčené prohlídce humornou formou seznámeni s historií objevování jeskyní. Dalším zpestřením je Zážitková trasa „Po stopách Nagela“, která je přístupná celoročně pro fyzicky zdatné skupiny 2 – 10 lidí starších deseti let.

Návštěvníci si mohou během prosince, ledna i února prohlédnout prostory šošůvské části jeskyní a vybrat si ze 3 možností: klasickou prohlídku šošůvské části jeskyní, Historickou trasu, anebo si zahrát na speleology a šošůvskou část jeskyní si projít při světle baterek.

Bezbariérový vstup, osoby ZTP/P včetně průvodce mají vstup zdarma.

Punkevní jeskyně v Moravském krasu

Leží v severní části Moravského krasu v kaňonu Pustého žlebu, v národní přírodní rezervaci Vývěry Punkvy. Suchá část byla zpřístupněna již v roce 1909.

Vozíčkáři mohou navštívit Přední dóm suché části Punkevních jeskyní a s menší pomocí průvodců při nastupování do lodičky absolvují i vodní plavbu na ponorné řece Punkvě.

Nedaleko horního můstku propasti Macocha je parkoviště. Od něj až k můstku (asi 200m) je cesta bezbariérová.

Vstup zdarma má průvodce osoby ZTP/P.

Jeskyně Na Špičáku v Jeseníkách

Jeskyně Na Špičáku se řadí k nejstarším písemně doloženým jeskyním ve střední Evropě. První písemná zmínka pochází z roku 1430 (Anthonius Wale). Jeskyně sloužila často jako úkryt, o čemž svědčí četné epigrafické nápisy na stěnách (nejstarší z roku 1519).

V letech 1884 – 1885 byla primitivně zpřístupněna pro veřejnost Sudetoněmeckým horským spolkem, do dnešní podoby je jeskyně zpřístupněna od roku 1955. Přes 400 metrů dlouhý podzemní labyrint chodeb a puklin je vytvořen v devonských mramorech (mořské usazeniny, stáří 350–380 milionů let).

Vývoj krasových prostor byl výrazně ovlivněn tavnými vodami ledovce, které daly jeskyni konečnou podobu a chodbám charakteristický srdcovitý profil.

220 metrů dlouhá prohlídková trasa je bezbariérová. Osoby ZTP a ZTP/P starší 15 let mají vstup za 50%.

Jeskyně Výpustek

Jeskyně Výpustek patří mezi nejvýznamnější jeskynní systémy Moravského krasu. Má bohatou a z velké části i smutnou historii. Labyrint temných chodeb a dómů byl vytvořen ponorovou činností Křtinského potoka.

Podle záznamů jej navštěvovali již v 17. století mastičkáři, kteří zde nacházeli kosti pravěké zvířeny. V tomto období také předkládá první popis jeskynních prostor mnich Martin Alexander Vigsius. Následovala práce Jana Ferdinanda Hertolda z roku 1669 Tartaro – Mastix Moravie, kde popisuje otvory do chodeb a propastí, které se dosud nikdo neodvážil prozkoumati.

Bezbariérový vstup. Vstup zdarma má průvodce osoby ZTP/P.

Zdroj: internet

Označeno v Tipy pro volný čas