Setkání členů Společnosti C-M-T – Velké Losiny 2006

Ve dnech 21. – 23. 7. 2006 se skupinka 23 členů Společnosti C-M-T rozhodla prožít společný víkend ve Velkých Losinách. Sluníčko si v těchto dnech nevzalo dovolenou a ukázalo nám, jak má vypadat letní počasí. Všichni účastníci společného setkání proto museli dodržovat pitný režim, což jistě ocenili zaměstnanci hotelu Praděd, kteří se o nás jako vždy vzorně starali a nejoblíbenější nápoj Radegast měl pořádné čepice.

Společného setkání se zúčastnili i naši nejmladší – 1 a půl roční roztomilá Petruška a 9ti letá Martinka, která upsala svoje srdíčko koníčkům a přijela proto na tuto činnost patřičně vybavená.

Po pátečním příjezdu většina členů absolvovala příjemnou večerní procházku lázeňským parkem, zakončenou společným posezením.

Sobotní ráno nás přivítalo vysokou teplotou, přesto se většina z nás rozhodla absolvovat společnou exkurzi do vodní elektrárny – Dlouhé Stráně.

Přestože si někteří členové museli sáhnout za hranice svých možností již při pohybu v areálu elektrárny, jiní zdolávali cestu dobrovolně až na vrchol částečně po svých. Nejprve jsme byli v přečerpávající vodní elektrárně seznámeni s činností tohoto zařízení formou video-projektu, následovala společná cesta s naším průvodcem do srdce elektrárny – tunelem k turbínám. Třetí část tohoto výletu nám ukázala nádherný kout naší vlasti – Jeseníky.

Cesta vedla za dobré viditelnosti 12 km od úpatí hory až na vrchol. Zde se před námi otevřela krajina a mnozí z nás měli doslova „husí kůži“ při pohledu z horní nádrže, kam nám méně pohyblivým bylo umožněno zajet autem.

Se zatajeným dechem jsme pozorovali hladinu nádrže, odrážející sluneční paprsky zapadajícího slunce, vrcholky Jeseníků v pozadí s Pradědem, větrné mlýny a přírodní scenérii horského masívu.

Byl to zážitek, na který se nedá zapomenout. Člověk si zde uvědomí, jakou je nepatrnou součástí tohoto světa a co všechno dokáže příroda spolu s lidskou dovedností. Dík patří všem, kdo nám tento pohled z ptačí perspektivy pomohli zajistit. Vrátili jsme se unavení, šťastní a hlavně žízniví.

Poslední společný večer jsme pak prožili v hotelu při poslechu country hudby. Společně jsme si zazpívali ve skupinou Ticho buď. Přestože nám všem dávali vysoké teploty pořádně zabrat a nedokázala nás ochladit ani koupel v lázeňském termálním koupališti, těšíme se všichni na příště.

Bohuslava Sokolová

1329368207

Označeno v Setkání a semináře