Vyhlášení cen Mosty 2004

Národní rada zdravotně postižených ČR udělila 17. února 2005 na Žofíně svou cenu Mosty za přínos ke zlepšení života handicapovaných za loňský rok.

Na tuto slavnost byl pozván i Ing. Josef Zajíc, předseda Společnosti C-M-T, který byl navržen na jednu ze tří cen. Ing. Zajíc si přizval i naše dvě členky, Blanku Klouzalovou a Věra Kuncovou, které jej na tuto cenu navrhly. Mezi hudebním vystoupením Marty Kubišové a Ladislava Kerndla byly uděleny ceny Mosty 2004.

V druhém ročníku komise posuzovala 89 institucí a počinů. Z nich do každé ze tří kategorií postoupilo pět kandidátů.

Praha 10 získala cenu za to, že začala přidělovat příspěvky na školní asistenty přímo rodinám postižených dětí. Radnice podle starosty Milana Richtra počítá i s tím, že by připravila převozy handicapovaných chlapců a dívek do škol. Uznání v kategorii veřejné správy si odneslo město Pardubice za digitální mapu bezbariérových cest a objektů, kraj Vysočina za granty k odstranění překážek, krajský úřad v Hradci Králové za podporu organizací nabízejících dětem asistenty a Olomouc za odstraňování bariér v historickém centru.

Certifikát připomínající ocenění v kategorii nestátních subjektů získaly klub Kiwanis za jednodenní zpřístupnění zámku Český Krumlov postiženým, Foto klub Lanškroun za kolekce snímků pro nevidomé, Český rozhlas za pořad HandyCamping a McDonald’s ČR za zaměstnávání postižených.

Na zvláštní cenu byl vedle Josefa Nohovce nominován Václav Filec za průkopnictví v dotačním řízení, Ladislav Špitzer za snahu o bezbariérovost pražské dopravy, České dráhy za úpravu nádraží ve Valašském Meziříčí a brněnské veletrhy za program k výstavě Rehaprotex.

Celková atmosféra byla příjemným zážitkem a zasloužené poděkování patří NRZP ČR za vydařenou akcí, která je přínosem nejenom pro postižené.

Blanka Klouzalová

1328733177 1328733242 1328733313 1328733321

Označeno v Ze života Společnosti