Vyhlášení cen Mosty 2009

7. ročník slavnostního udílení cen Mosty 2009 se letos uskutečnil 10. února 2010 v Měšťanské besedě v Plzni. Záštitu nad letošním ročníkem převzala již počtvrté paní Livie Klausová, která se také slavnostního odpoledne zúčastnila. Už po sedmé tak Národní rada osob se zdravotním postižením odměnila ty, kteří se k handicapovaným chovají vstřícně a prosazují jejich zájmy.

Vyhlášeny byly tyto kategorie: 1. Cena pro instituci veřejné správy; 2. Cena pro nestátní subjekt; 3. Osobnost hnutí osob se zdravotním postižením; 4. Zvláštní cena. Do všech kategorií bylo letos podáno rekordních 91 nominací. Do finále postoupilo 20 z nich.

Společnost C-M-T nominovala do kategorie „Osobnost hnutí osob se zdravotním postižením“ našeho člena a bývalého předsedu naší Společnosti, Ing. Romana Folvarského, a to za projekt „Ač sedíme, neposedíme“, který na svých webových stránkách: www.neposedime.cz přináší rozličné informace pro handicapované cestovatele. Čtenář zde může najít poutavé vyprávění manželů Folvarských o jejich cestách do Japonska, Namibie, Botswany či Zimbabwe, které manželé Fovarští procestovali. Stránky jsou doplněny mnoha fotografiemi a informacemi o ubytování, bezbariérovém vstupu do hotelů, památek aj. Tyto informace jistě ocení stejně nadšení handicapovaní cestovatelé, kteří zde mohou načerpat mnoho zajímavých informací.

Předávání cen se kromě Livie Klausové zúčastnila řada známých osobností, mj. hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová, primátor města Plzeň Pavel Rödl či předseda NRZP ČR Václav Krása. Celou akci vtipně komentoval Aleš Cibulka a o kulturní program se postarali Yvonne Přenosilová, Ladislav Kerndl, Tereza Kerndlová, Denisa Folkeová a Lenka Kosinová. Slavnostního aktu jsem byla přítomna s manželem a Ing. Zajícem s dcerou Andreou.

Je velkým úspěchem, že byl Roman Folvarský vybrán do užšího finále pěti nominovaných a i když hlavní cenu nezískal, mohl být s oceněním své práce spokojen. Slavnostní večer mu bude mj. připomínat pamětní diplom. Určitě si toto ocenění velmi zaslouží.

Za Společnost C-M-T rovněž srdečně blahopřejeme a přejeme manželům Folvarským hodně dalších sil při zvládání náročných překážek, pevné zdraví a ještě mnoho zajímavých cestovatelských zážitků. Jen pro zajímavost uvádím, že osobností Hnutí osob se zdravotním postižením se stal Engelbert Mildner za celoživotní iniciativu v oblasti péče o mentálně postižené. Jako instituci veřejné správy porota ocenila českokrumlovskou radnici za uvedení euroklíčů do praxe a mezi nestátními subjekty bodovala Poštovní spořitelna za spolupráci s chráněnou dílnou Argotepu na Vysočině.

Bohuslava Sokolová

1334083602 1334083610

Označeno v Ze života Společnosti