Setkání členů Společnosti C-M-T – Velké Bílovice 2017

V pátek 8.9.2017 se členové Společnosti C-M-T se svými rodinami a přáteli sešli na víkendovém setkání v Hotelu Akademie ve Velkých Bílovicích. Toto město je největší vinařskou obcí v České republice. Velké Bílovice leží v mírném údolí otevřeném na západ k Pavlovským vrchům. Díky své poloze na rozhraní Dolnomoravského úvalu a Středomoravských Karpat jsou Velké Bílovice známy především svoji zemědělskou výrobou, která má hluboké historické kořeny především v oblasti vinařství a ovocnářství. Velké Bílovice jsou součástí mikroregionu Lednicko -valtický areál.

Sjížděli jsme se už od poledních hodin a postupně se ubytovávali v menších, ale moderních a pěkných pokojích. Na rozdíl od jarního setkání nám tentokrát přálo počasí, což podpořilo všeobecnou dobrou náladu. Po ubytování jsme poobědvali a po krátké obhlídce města, kde se na víkend chystaly pravidelné každoroční hody, jsme vyrazili do Zaječí do známého vinařství U Kapličky, kde se mj. točily známé filmy Bobule a Bobule 2. Rodinné Vinařství bylo založeno roku 2005 a je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín z hroznů, vypěstovaných ve vlastních vinicích. Přímo u těchto vinic jsme zaparkovali a hned jsme obdivovali krásné hrozny, které jsme i ochutnali. V místní restauraci jsme pak poseděli u místního vínečka a po procházce k místní kapličce, která je symbolem vinařství, jsme spěchali do hotelu na společnou večeři.

Po večeři dostali všichni přítomní malé dárečky od našich sponzorů. Večer jsme si příjemně popovídali v hotelové restauraci při burčáku, vínečku a též slovenských specialitách od manželů Zanovitových.

Po sobotní snídani jsme se společně vydali do Čejkovic na prohlídku historických Templářských sklepů ze 13. století. Historie firmy Templářské sklepy Čejkovice je spojena s příchodem tajemného řádu templářských rytířů. Ti přišli do Čejkovic ve 30. letech 13. století, přičemž první písemná zmínka o jejich působení je z roku 1248. Společně se stavbou templářské tvrze začala i výstavba rozsáhlých vinných sklepů, které neměly na našem území obdoby. Zároveň začíná i nová epocha pěstování vinné révy v oblasti Čejkovic a okolních obcí. Čejkovickým panstvím prošlo po staletí několik významných rodů a řádů – páni z Lipé, rod Víckovců, Jesuité a Habsburkové. Prohlídka sklepů byla moc zajímavá a zvládli ji i 3 z nás na vozíku, protože celá trasa je bezbariérová. Vrcholem exkurze pak byla degustace čtyř místních vín. Po prohlídce jsme se vyfotili, zakoupili něco na památku a už jsme spěchali na oběd.

Oběd jsme měli objednán opět ve sklepní vinárně U Templářských rytířů! Ta se nachází přímo pod vinařstvím uprostřed rozlehlého podzemního komplexu chodeb mezi vinařstvím a čejkovickou gotickou tvrzí. K obědu jsme měli klasické svatební menu a moc jsme si pochutnali.

Náročný den pak pokračoval a naše kroky vedly do bylinkového ráje SONNENTOR. Na tomto místě se mísí zajímavý příběh firmy vyrábějící biočaje a biokoření s hodnotami, jakými jsou ruční práce, tradice a rodina, spolupráce i odpovědnost. Zde pro nás byla připravena zážitková exkurze provoněným skladem s bylinkami. Naše průvodkyně nám odhalila cestu bylinek, které se pod rukama místních zaměstnanců mění v šálek lahodného čaje bez aromat a umělých barviv. Poznali jsme příběh bylin a jejich pěstitelů. Dozvěděli jsme se, jak se byliny vykupují a jak důležitá je ruční práce spojená s šetrným zpracováním suroviny. Po prohlídce jsme se posilnili kávou a domácími zákusky v podnikové kavárně, ve firemní prodejně jsme zakoupili něco málo z bohaté nabídky čajů, koření a jiných specialit a ti zdatnější z nás vystoupali i na rozhlednu s Vyhlídkou na výsluní.

Absolvovaný program většinu pořádně unavil, přesto se našlo i pár vytrvalců, kteří chtěli ještě něco vidět. My jsme vyrazili do zámku v Lednici, který je již celý nově zrekonstruován. Naším cílem byl především místní zámecký skleník. Lednický skleník je technická památka. Byl postaven v letech 1843 až 1845, kdy téměř všemu udávala tón Anglie – „kolébka průmyslu“. Tam přišli s nápadem litinových konstrukcí, nesoucích lehké, často skleněné tabule. Skleněné střechy skýtaly ochranu pěstovaným rostlinám. Střešní konstrukci lednického okrasného skleníku nesou litinové sloupy ve tvaru bambusu, zakončené umělými dekoračními lístky. Skleněné „šupinky“ jsou dvoubarevné, aby šlo snadno odlišit to, co z původní stavby zůstalo a co je rekonstruované. Mezi listy palem a banánovníků se skrývá busta posledního zámeckého zahradníka, který sloužil Lichtenštejnům. Zámecký skleník je 92 metrů dlouhý, 13 metrů široký a 10 metrů vysoký. Při prohlídce vás nebude zdržovat ani popohánět průvodce, takže je na vás, jaké tempo zvolíte. A navíc je bezbariérově přístupný.

Po nezbytném fotu a zakoupení burčáku jsme už zase hnali na večeři. Někteří pak vyrazili na zmíněné místní hody, jiní na bowling a zbytek opět poseděl v družném hovoru na terase hotelu.

Po nedělní snídani jsme se rozloučili a vydali se zpět domů. Příští setkání se bude konat na jaře 2018 a i když zatím nevíme kde, už teď se tam moc těšíme.

Michal Šimůnek

Označeno v Setkání a semináře