Zámek Konopiště

Zámek Konopiště je poměrně dobře přístupný vlakem. Nástupiště jsou nově zrekonstruována a přístupná výtahy. Z nádraží jděte směrem na náměstí, kde najdete stanoviště eko-vláčku. Ten je uzpůsobený pro přepravu vozíčkářů, i těch na elektrickém vozíku, ližiny jsou trvale umístěny pod sedačkou.

 

Po vystoupení z vláčku je třeba projít bránou k pokladně. Připravte se na krátký, ale intenzivní kopeček a kostky, hodně křivé kostky. Pak je třeba ohlásit svou přítomnost na pokladně, která zkontaktuje ostrahu. Ta doveze schodolez s vozíkem, na který je třeba si přesednout.  

 

Salony jižního křídla zámku

 

Jde o jeden ze základních okruhů v nabídce zámku a bohužel jediný vozíčkářům přístupný. Prohlídku zahájíte v lovecké chodbě s trofejemi zvěře, ulovené arcivévodou Františkem Ferdinandem. Jen v této chodbě je jich vystaveno přes 800 kusů. Následuje růžový, sloupový a přijímací salon. K reprezentaci sloužila velká slavnostní jídelna s nástropní freskou ze začátku 18. století od plzeňského malíře Julia Luxe, na kterou navazuje přípravna. Prohlídka pokračuje apartmány, které obývali v roce 1914 německý císař Vilém II. a jeho pobočník admirál Alfréd Tirpitz. K těmto místnostem patří i koupelna z roku 1900.

 

BEZBARIÉROVÝ PŘÍSTUP

 

  1. okruh – přístupný po širokém schodišti (cca 40 stupňů), vlastní prohlídková trasa v úrovni 1. patra
  2. okruh – prohlídková trasa vede 1. – 3 podlažím, po úzkých schodištích, není vhodné pro vozíčkáře
  3. okruh – výstup do 3. patra, vlastní prohlídková trasa v úrovni tohoto patra

 

Při návštěvě 1. okruhu lze pro výstup po schodišti využít schodolez Liftkar PT Universal 160. Upozorňujeme, že z technických důvodů lze na 1 prohlídku vyvézt max. 3 vozíčky (baterie se musejí dobíjet).

 

Park zámku

 

Pro vozíčkáře je nejjednodušší využít na kratší procházku přilehlého parku. Zcela bez problémů je přístupná Růžová zahrada  i velký Tropický skleník, kde je možné zakoupení mnoha rostlin. Ti zdatnější mohou procházkou objet rybník zámku. Terén je rovinatý, místy písečný a po cestě se můžete kochat několika neopakovatelnými výhledy. Velké přízni se těší také zámecký medvěd Jiří, který má výběh na východní straně zámku v místě bývalého příkopu.

Označeno v Tipy pro volný čas