Vážně nemocný muž pomáhal Pavlovu týmu, díky tomu se mohl zúčastnit inaugurace

Pozvání na čtvrteční inauguraci Petra Pavla a následnou číši vína dostali také zástupci organizací pacientů a vozíčkářů. Celého programu se zúčastnil například Michal Šimůnek, předseda Společnosti C-M-T, která sdružuje nemocné se vzácnou nervosvalovou chorobou.

Šimůnek se bez pomoci manželky a okolí kvůli vzácnému svalovému onemocnění neobejde. Sám se ale snaží pomáhat. Pracuje jako právník na finančním úřadě a předsedá společnosti, která sdružuje lidi se stejnou nemocí. Před volbami pomáhal také Petru Pavlovi.

„Dal jsem mu různé podněty ve věci zlepšení života tělesně postižených lidí v naší republice a částečně jsem spolupracoval i s jeho týmem. Na základě toho jsem dostal tu pozvánku,“ objasnil Šimůnek.

Ten je vášnivým sběratelem podpisů. Ve své sbírce má i řadu prezidentů, včetně Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše nebo Václava Havla. „Na pozvánku bych chtěl podpis všech nejvyšších ústavních činitelů, to je takový můj cíl dnes. Ale jestli se to podaří, nevím. Paní Markéta Pekarová Adamová už je tam podepsaná, tak už mi zbývají jenom tři,“ sdělil.

Na inauguraci prezidenta nebyl poprvé. „Byl jsem tady v sedmnácti letech, v roce 1993, když byl inaugurován českým prezidentem pan Havel,“ prozradil. Tehdy se prý na inauguraci dostal shodou náhod, jako mladý student na novinářský průkaz.

Inauguraci Petra Pavla si Šimůnek užil ještě před jejím začátkem, stihl i fotografie s několika ministry. Poté už poslouchal projev nového prezidenta. „Byl to velký zážitek, pan prezident slíbil, že řekne základní body svých prvních sto dnů, tak jsem zvědav, jaké cíle si vytkne,“ okomentoval.

Cíle, které si vytkl on sám, se ve čtvrtek nakonec splnit podařilo. Podpisy všech nejvyšších ústavních činitelů na pozvánku získal a promluvil si i s prezidentem. „Mám ohromnou radost a budu na to moc dlouho vzpomínat,“ dodal Šimůnek.

Vážně nemocný muž pomáhal Pavlovu týmu, díky tomu se mohl zúčastnit inaugurace — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Označeno v Ze života Společnosti